Menu główne:
Aromatyczna kiełbasa żywiecka
Kiełbasa żywiecka gruba sucha:
Przepis na wędzoną i obsuszaną kiełbasę żywiecką. Kiełbasa tak zrobiona jest smaczna, soczysta, a co najważniejsze jest trwała bez dodatkowych konserwantów.
Mięso:
1. Wieprzowina łopatka chuda -
2. Wieprzowina tłusta
3. Golonka – 0,7 kg
Peklowanie:
1. Peklosól – 18g./ kg mięsa
Przyprawy:
1. sól warzonka – do smaku
3. pieprz naturalny – 1g./kg mięsa kg
4. czosnek – 1g./ kg mięsa
5 kolendra – 2g./kg mięsa
woda 10% wagi całego mięsa do wyrobienia i rozprowadzenia przypraw.
Dodatek czosnku, w zależności od upodobań, może być powiększony nawet do 5 razy.
Peklowanie:
Mięso pokroić w kostkę 5X5cm, wymieszać każdy rodzaj mięsa z peklosolą, umieścić w osobnych naczyniu i pozostawić na 72 godz. w chłodnym miejscu kilka razy mieszając aby równo dochodziła peklówka.
Przygotowanie
Łopatkę zmielić na siatce 20 mm, tłuszcz przez siatkę 10 mm, golonka zmielona na siatce 2 mmm.
Golonkę mielimy co najmniej 2 razy, dodajemy część wody, rozdrobnione przyprawy i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę łączymy z resztą mięsa i mieszamy dodając resztę wody do uzyskania jednolitej masy.
Wymieszaną masą napełnia się ściśle osłonki białkowe o średnicy 65mm, końce zawiązuje przędzą i odwiesza się w chłodzonym i przewiewnym miejscu na ok.3-
Gorącym dymem przez 110-
Następnego dnia wędzimy zimnym dymem ( 20-
Podsuszanie:
W pomieszczeniu o temp. 12-
SMACZNEGO!