kiełbasa żywiecka obsuszana - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

kiełbasa żywiecka obsuszana

WĘDLINY
 
 
 
 
 
 
 


Aromatyczna kiełbasa żywiecka

 

Kiełbasa żywiecka gruba sucha:
Przepis na wędzoną i obsuszaną kiełbasę żywiecką. Kiełbasa tak zrobiona jest smaczna, soczysta, a co najważniejsze jest trwała bez dodatkowych konserwantów.

Mięso:
1. Wieprzowina łopatka chuda - 3, 0 kg
2. Wieprzowina tłusta
0,8 kg
3. Golonka
0,7 kg

Peklowanie:
1. Peklosól
18g./ kg mięsa

Przyprawy:
1. sól warzonka
do smaku
3. pieprz naturalny
1g./kg mięsa kg
4. czosnek
1g./ kg mięsa
5 kolendra
2g./kg mięsa
   woda 10% wagi całego mięsa do wyrobienia i rozprowadzenia przypraw.
Dodatek czosnku, w zależności od upodobań, może być powiększony nawet do 5 razy.

Peklowanie:
Mięso pokroić w kostkę 5X5cm, wymieszać każdy rodzaj mięsa z peklosolą, umieścić w osobnych naczyniu i pozostawić na 72 godz. w chłodnym miejscu kilka razy mieszając aby równo dochodziła peklówka.
Przygotowanie
Łopatkę zmielić na siatce 20 mm,  tłuszcz  przez siatkę 10 mm, golonka  zmielona na siatce 2 mmm.
Golonkę mielimy co najmniej 2 razy, dodajemy część wody, rozdrobnione przyprawy i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę łączymy z resztą mięsa i mieszamy dodając resztę wody do uzyskania jednolitej masy.
Wymieszaną masą napełnia się ściśle osłonki białkowe o średnicy 65mm, końce zawiązuje przędzą i odwiesza się  w  chłodzonym i przewiewnym miejscu na ok.3-4 godz.
Wędzenie:
Gorącym dymem przez 110-130 min do osiągnięcia barwy brązowej. W czasie wędzenia należy przekładać kije w wędzarni.
Następnego dnia wędzimy zimnym dymem  ( 20-25 stopni) przez ok. 12 godz.
Podsuszanie:
W pomieszczeniu o temp. 12-18 stopni C przez 6-7 dni


SMACZNEGO!


 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego