włoska kielbasa śniadaniowa - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

włoska kielbasa śniadaniowa

WĘDLINY
 
 
 
 
 
 


Włoska kiełbasa śniadaniowa

 


Jest to prosta nie peklowana,  kiełbasa o przyjemnym smaku. Z farszu można formować kotleciki z przeznaczeniem na grilla.
Potrzeba karkówkę wieprzową o zawartości tłuszczu 15-20%
Mięso mielimy przez siatkę o oczkach 6mm

Przyprawy na 1 kg mięsa:
Sól
22,5G
Cukier
11G
Pieprz czarny mielony
1,3G
Kolendra mielona
0,5G
Gałka muszkatołowa - 0,6G
Pieprz Cayenne
0,3G
Czosnek miażdżony
1ząbek
Woda
50ml
Po dodaniu przypraw całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
Napełniamy osłonki wieprzowe kaliber 28-30mm.
Odkręcamy batony po około15cm.
Odstawiamy na 12 godz. do lodówki aby mięso wchłonęło cały smak przypraw.
Do parzenia wodę podgrzewamy do temp. 80st.
Wkładamy kiełbasę
Parzymy w temp. 72-76st przez 30min,  pilnują aby temp  parzenia nie przekroczyła 80st.
Teraz przygotowujemy…

I niesiemy Żonce śniadanko do łóżka niech wie.


SMACZNEGO!


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego