Menu główne:
Włoska kiełbasa śniadaniowa
Jest to prosta nie peklowana, kiełbasa o przyjemnym smaku. Z farszu można formować kotleciki z przeznaczeniem na grilla.
Potrzeba karkówkę wieprzową o zawartości tłuszczu 15-
Mięso mielimy przez siatkę o oczkach 6mm
Przyprawy na 1 kg mięsa:
Sól
Cukier – 11G
Pieprz czarny mielony – 1,3G
Kolendra mielona – 0,5G
Gałka muszkatołowa -
Pieprz Cayenne
Czosnek miażdżony – 1ząbek
Woda – 50ml
Po dodaniu przypraw całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
Napełniamy osłonki wieprzowe kaliber 28-
Odkręcamy batony po około15cm.
Odstawiamy na 12 godz. do lodówki aby mięso wchłonęło cały smak przypraw.
Do parzenia wodę podgrzewamy do temp. 80st.
Wkładamy kiełbasę
Parzymy w temp. 72-
Teraz przygotowujemy…
I niesiemy Żonce śniadanko do łóżka – niech wie.
SMACZNEGO!