Menu główne:
Wędzona szynka
Szynka wędzona.
Moim ideałem szynki jest szynka posiadająca wianek z tłuszczu, tak przynajmnien2-
W pierwszej kolejności mięso płuczemy i przygotowujemy peklówkę skład i proporcje:
woda -
peklosól -
cukier trzcinowy 10g
Po ułożeniu szynek w naczyniu i zalaniu zalewą odstawiamy w chłodne miejsce na okres 3 tygodni
Codziennie mięso przekładamy w peklówce celem równomiernego zapeklowania się.
Po trzech tygodniach peklowania, szynki należy obmyć i zesznurować.
Ja zamiast sznurować, mięso wciskam w siatki wędliniarskie przy pomocy odcinka rury z pcv o średnicy 10 cm.
Tak przygotowane szynki odwieszam w chłodne miejsce do obeschnięcia i obcieknięcia z nadmiaru zalewy, u mnie to trwa 12 godz.
Do wędzenia wędzarkę nagrzewamy to temperatury 50 -
wkładamy szynki i wędzimy przez 5 godz. ja do wędzenia używam mieszaniny drewna olchy i gruszy.
Po uwędzeniu mięso przenosimy do wystygnięcia lub bezpośrednio do sparzenia.
parzymy w temp.78-
SMACZNEGO!