szynka wędzona - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

szynka wędzona

WYROBY MIĘSNE
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Wędzona szynka

 
 


Szynka wędzona.

Moim ideałem szynki jest szynka posiadająca wianek z tłuszczu, tak przynajmnien2-3cm, ale niestety teraz w dobie mody na chudość nie osiągalna, dlatego robię z tego co mam, a więc do dzieła.
W pierwszej kolejności mięso płuczemy i przygotowujemy peklówkę skład i proporcje:
woda - 400ml
peklosól - 40g
cukier trzcinowy 10g
Po ułożeniu szynek w naczyniu i zalaniu zalewą odstawiamy w chłodne miejsce na okres 3 tygodni
Codziennie mięso przekładamy w peklówce celem równomiernego zapeklowania się.
Po trzech tygodniach peklowania,  szynki należy obmyć i  zesznurować.
Ja zamiast sznurować, mięso wciskam w siatki wędliniarskie przy pomocy odcinka rury z pcv o średnicy 10 cm.
Tak przygotowane szynki odwieszam w chłodne miejsce do obeschnięcia i obcieknięcia z nadmiaru zalewy, u mnie to trwa 12 godz.
Do wędzenia wędzarkę nagrzewamy to temperatury 50 - 60st.C
 wkładamy szynki i wędzimy przez 5 godz. ja do wędzenia używam mieszaniny drewna olchy i gruszy.
Po uwędzeniu mięso przenosimy do wystygnięcia lub bezpośrednio do sparzenia.
parzymy w temp.78-80st.C do uzyskania wewnątrz, w najgrubszym miejscu szynki w jej 1/2 grubości temp. 73stC. co się przekłada na proporcję 1kg mięsa na 1 godz. parzenia.


SMACZNEGO!

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego