konserwa mięsna - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

konserwa mięsna

PRZETWORY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Konserwa typu gulasz

 
 

Konserwa mięsna - typu gulasz
Przepis na konserę mięsną typu gulasz.
Skład:
Chuda wieprzowina ( karczek łopatka) 2kg
okrawki od szynki lub brzuch 1,4kg
Podgardle  0,6kg
skóry wieprzowe 10% wagi mięsa
wywar ze skór około litra  
przyprawy:
peklosól 17g/1kg
pieprz 1g/1kg

Przygotowanie:
Chudą wieprzowinę pokroić w kostkę, z podgardla wykroić chude kawałki jeśli będzie ze skórą zdjąć ją, chude kawałki z podgardla i  okrawki z szynki lub brzuch zmielić przez sitko o oczkach Ø 10  mm.
pozostałe podgardle przez siatkę
Ø 4mm.
Skórę ugotować do miękkości, zmielić przez siatkę o oczkach
Ø 2 mm.
Po zmieleniu dodać przyprawy (peklosól i pieprz) przestudzony wywar ze skór  wszystko razem dokładnie wymieszać .Nakładać w słoiki o pojemności 0,5 zostawiając wolne miejsce około 1,5-2 cm od zakrętki, po wytarciu brzegów i dokładnym zakręceniu wstawić do garnka wlać do wysokości 3/4 słoika zimnej wody i od momentu zagotowania gotować 170 min (jeśli napełniam słoiki o pojemności 0,3l gotować 150 min). Jeśli w trakcie gotowania wody ubędzie to uzupełnić wodą wrzącą. Po upływie tego czasu garnek zdjąć z gazu i całość pozostawić na 2 godz. do przestygnięcia, następnie słoiki wyjąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Po tym czasie słoiki z mięsem przenieść w chłodne miejsce.


SMACZNEGO!

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego