Menu główne:
Konserwa typu gulasz
Konserwa mięsna -
Przepis na konserę mięsną typu gulasz.
Skład:
Chuda wieprzowina ( karczek łopatka) 2kg
okrawki od szynki lub brzuch 1,4kg
Podgardle 0,6kg
skóry wieprzowe 10% wagi mięsa
wywar ze skór około litra
przyprawy:
peklosól 17g/1kg
pieprz 1g/1kg
Przygotowanie:
Chudą wieprzowinę pokroić w kostkę, z podgardla wykroić chude kawałki jeśli będzie ze skórą zdjąć ją, chude kawałki z podgardla i okrawki z szynki lub brzuch zmielić przez sitko o oczkach Ø 10 mm.
pozostałe podgardle przez siatkę Ø 4mm.
Skórę ugotować do miękkości, zmielić przez siatkę o oczkach Ø 2 mm.
Po zmieleniu dodać przyprawy (peklosól i pieprz) przestudzony wywar ze skór wszystko razem dokładnie wymieszać .Nakładać w słoiki o pojemności 0,5 zostawiając wolne miejsce około 1,5-
SMACZNEGO!