Menu główne:
Kiełbasa polska
Kiełbasa polska
Kiełbasa polska wędzona jest wędliną surową dojrzewającą i trwałą. W odróżnieniu od innych kiełbas jest kiełbasą drobno krajana
Przepis pochodzi z lat 30-
ja zmieliłem je na maszynce do mielenia mięsa -
Kiełbasę tą wyróżnia silny aromat dymu wędzarniczego, jak również, czosnku, majeranku, a zalicza się ją do wędlin mało soczystych.
skład procentowy mięsa:
Chuda szynka -
Łopatka -
Chuda wołowina 20%
Z szynki, łopatki i wołowiny usuwamy błony ścięgna i odkładamy osobno.
Całe mięso kroimy do peklowania w kostkę na około 5x5cm/przesypujemy i dokładnie mieszamy z peklosolą w stosunku 18g. peklosoli na 1kg. mięsa/przekładamy każdy rodzaj w osobny pojemnik i odstawiamy na trzy doby w chłodne miejsce temp. około 6-
Po trzech dobach -
Skład przypraw
Pieprz czarny mielony -
Czosnek -
majeranek -
woda -
dodajemy część wody,dokładnie mieszamy dokładamy do reszty mięsa wyrabiamy do uzyskania jednolitej i kleistej masy (jak mawiał dziadek im bardziej łapa obklejona mięsem tym lepiej wyrobiona kielbacha)
Po wyrobieniu napełniamy dość ściśle kiełbaśnice w odcinkach po 50-
5 wkładamy do wędzarki ,wędzimy zimnym dymem w temp. 20-
6. Po uwędzeniu odwieszam kiełbasę na około10 dni do obsuszenia.
Gotowe.
SMACZNEGO!