sok pomidorowy - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

sok pomidorowy

PRZETWORY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Sok pomidorowy

 
 




Przecier i sok z pomidorów


Pomidory do przetworów muszą być dobrze dojrzałe.
Najpierw pomidory należy wypłukać, a następnie pokroić, włożyć do garnka i gotować do całkowitego rozpadnięcia się.
Teraz gorące przecieramy przez bardzo drobne sitko - oddzielamy pestki i skórki od miąższu i soku. Uzyskaną masę przelewamy ponownie do garnka  i doprowadzamy do wrzenia, po czym napełnimy wrzątkiem uprzednio umyte i wyparzone słoiki, ja wlewam w butelki po napojach Frugo, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia, ja owijam butelki kocem, ady wolniej stygły, zapewnia to zassanie się butelek.
Jeśli chcemy uzyskać przecier pomidorowy, to po przetarciu przez sitko ponownie gotujemy tak długo, aż masa pomidorowa dość mocno zgęstnieje.
Podczas gotowania masę często mieszamy aby nie przywarła do dna.

SMACZNEGO!



 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego