serdelki domowe - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

serdelki domowe

WĘDLINY
 
 
 
 
 
 
 
 


Serdelki domowe

 
 

Serdelki wieprzowe

Składniki:

Łopatka 2 kg
słonia 0,2 kg (słoniny dodajemy 10% wagi łopatki)

Peklowanie:
peklosól 40 g,
Przyprawy:
pieprz 1/2 łyżeczki
woda 10% całej masy mięsnej

Przygotowanie:
Łopatkę i słoninę pokroić w drobną kostkę 2x2 cm dodać peklosól i odstawić na 3 doby w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.
Po upływie tego czasu  całość mielimy dwukrotnie przez drobną siatkę najlepiej o oczkach
Ø 2 mm dodać wodę i dokładnie wyrobić bo uzyskania jednolitej konsystencji. Napełnić kiełbaśnice, to znaczy jelita wieprzowe Ø 30-32 mm,  niezbyt ściśle, odkręcić odcinki około 15 cm.
Przenosimy serdelki do wędzarki i wędzimy przez 3 godz. w temperaturze 50-60 st.C.
Następnie serdelki wkładamy do wody o tem. 80 stopni C i parzyć w przez 20-25 min.
Gotowe.

SMACZNEGO!


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego