Menu główne:
Serdelki domowe
Serdelki wieprzowe
Składniki:
Łopatka 2 kg
słonia 0,2 kg (słoniny dodajemy 10% wagi łopatki)
Peklowanie:
peklosól 40 g,
Przyprawy:
pieprz 1/2 łyżeczki
woda 10% całej masy mięsnej
Przygotowanie:
Łopatkę i słoninę pokroić w drobną kostkę 2x2 cm dodać peklosól i odstawić na 3 doby w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.
Po upływie tego czasu całość mielimy dwukrotnie przez drobną siatkę najlepiej o oczkach
Ø 2 mm dodać wodę i dokładnie wyrobić bo uzyskania jednolitej konsystencji. Napełnić kiełbaśnice, to znaczy jelita wieprzowe Ø 30-
Przenosimy serdelki do wędzarki i wędzimy przez 3 godz. w temperaturze 50-
Następnie serdelki wkładamy do wody o tem. 80 stopni C i parzyć w przez 20-
Gotowe.
SMACZNEGO!