ser opalany - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

ser opalany

INNE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Biały ser opalany

 
 






Opalany ser jest szybką alternatywą sera wędzonego, a jest równie aromatyczny i smaczny.

Sposób pochodzi zapisków mego dziadka Wincenta z lat 30-tych XXwieku
Ser po zrobieniu samemu należy jeszcze pozostawić na około 10-12 godz w przewiewnym miejscu aby obsechł .
Przygotowujemy palenisko - ja to robię na grillu - wkładamy słomę najlepiej owsianą, taką ilość aby po podpaleniu spalanie trwało około 1-2 min. Czas opalania jak i ilość użytej słomy zależne są od wielkości sera.
Słomę układamy warstwowo, najpierw warstwa słomy, następnie ser i ponownie słoma w takiej ilości aby ser był całkowicie nią przykry.
Tak przygotowany stos podpalamy.
Po spaleniu słomy odczekujemy chwilę aż powierzchnia sera przestygnie, oczyszczamy go z pozostałości spalonej słomy i gotowe.

SMACZNEGO!

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego