schab wędzony - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

schab wędzony

WYROBY MIĘSNE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Wędzony schab w ziołach

 


Znajdziecie tu przepis na wędzony schab, w handlu jet to polędwica sopocka.
Schab 2kg

Peklowanie:
1.Peklosól 80g/1kg mięsa

Przyprawy :
pieprz                  l łyżeczka
ziele angielskie   1 łyżka
liść laurowy         kilka
kminek                łyżeczka    (zależnie od upodobań smakowych)
kolendra              łyżeczka
majeranek           1 łyżeczka  (zależnie od upodobań smakowych)
czosnek               9 ząbków   (zależnie od upodobań smakowych)
woda                   1 litr

Przygotowanie
Odlewamy ok. 200ml wody dodajemy wszystkie przyprawy prócz czosnku i peklosoli i parzymy pod przykrycie 30 min. w reszcie wody rozpuszczamy peklosól. Po zaparzeniu przypraw i wystudzeniu wlewamy je wraz z naparem do rozpuszczonej peklosoli, dodajemy czosnek i wkładamy mięso. Schab peklujemy temperaturze 6-8 st. C przez okres czterech tygodni codziennie obracając go i przekładając. Po tym okresie wyjmujemy z peklówki i po wypłukaniu  pozostawiamy na siatce w chłodnym miejscu  na okres około 6-8 godzin do obcieknięcia, następnie wieszamy na 12  godzin do dalszego obcieknięcia i obeschnięcia. Wędzimy 2x po12 -14 godz. w  zimnym (temperatura około 15-30 st. C) dość gęstym dymie. Po wyjęciu z wędzenia studzimy w temperaturze 12
18 st. C

SMACZNEGO!



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego