Menu główne:
Wędzony schab w ziołach
Znajdziecie tu przepis na wędzony schab, w handlu jet to polędwica sopocka.
Schab 2kg
Peklowanie:
1.Peklosól 80g/1kg mięsa
Przyprawy :
pieprz l łyżeczka
ziele angielskie 1 łyżka
liść laurowy kilka
kminek łyżeczka (zależnie od upodobań smakowych)
kolendra łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka (zależnie od upodobań smakowych)
czosnek 9 ząbków (zależnie od upodobań smakowych)
woda 1 litr
Przygotowanie
Odlewamy ok. 200ml wody dodajemy wszystkie przyprawy prócz czosnku i peklosoli i parzymy pod przykrycie 30 min. w reszcie wody rozpuszczamy peklosól. Po zaparzeniu przypraw i wystudzeniu wlewamy je wraz z naparem do rozpuszczonej peklosoli, dodajemy czosnek i wkładamy mięso. Schab peklujemy temperaturze 6-
SMACZNEGO!