pomarańczowe skórki w cukrze - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

pomarańczowe skórki w cukrze

PRZETWORY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Pomarańczowe skórki w cukrze

 

Skórki pomarańczowe w cukrze.
Skórki pomarańczowe smażone w cukrze, podobnie jak i kandyzowane są jednym z popularniejszych dodatków do wyrobów cukierniczych.
Pomarańcze z których skórki chcemy wykorzystać do spożycia należy przelać gorącą wodą.
Po zdjęciu skórki z pomarańczy, należy je na 5-6 dni zalać w naczyniu, najlepiej szklanym, zimną wodą i zabezpieczyć przed wypływaniem, muszą być całkowicie zalane wodę w naczyniu ze skórkami  należy codziennie zmieniać.
Po tym czasie po odcedzeniu z wody ze skórek maksymalnie usuwamy białą ich część w między czasie przygotowujemy syrop cukrowy: na każde 45dkg cukru dodajemy 2 szklanki wody
syrop doprowadzamy do wrzenia
Tak przygotowane skórki wkładamy do gorącego syropu cukrowego i gotujemy na wolnym ogniu przez 30-40min od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliły odstawiamy z ognia skórki  wyjmujemy syropu i wraz z nim pozostawiamy  do następnego dnia.
Następnego dnia syrop doprowadzamy do wrzenia, wkładamy skórki i ponownie gotujemy 30-40min 40min od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliły teraz skórki wyjmujemy z syropu  wraz z nim odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Po tym czasie ponownie skórki wkładamy do gorącego syropu i gotujemy do czasu aż cukier zacznie zeszkliwiać się  teraz skórki wyjmujemy z syropu i pozostawiamy  do ostygnięcia/przekładamy do szczelnie zamykanego naczynia skórki są gotowe do spożycia.

SMACZNEGO!



 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego