Kiełbasa pieprzowa - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

Kiełbasa pieprzowa

WĘDLINY
 
 
 
 
 
 
 


Kanapkowa kiełbasa pieprzowa

 

Kiełbasa pieprzowa kanapkowa gruba
Film instruktarzowy w dole strony
Przepis na grubą kiełbasę z dodatkiem kolorowego pieprzu.

Składniki :
łopatka - 2 kg
brzuch - 0,7kg
golonka wytrybowana -  0,5kg

Przyprawy:
Sól peklująca - 17 g/kg mięsa
Pieprz czarny mielony 1 ,5g/1kg
Pieprz kolorowy tłuczony - 2g/1kg
Pieprz  konserwowany zielony -5g/1kg - jeśli kto lubi można dać więcej nawet 30g/1kg
Pieprz  konserwowany czerwony- 5g/1kg - jeśli kto lubi można dać więcej nawet 30g/1kg
Tymianek 0,5g/1kg.
Cukier trzcinowy 1g/1kg
woda 100ml/1kg

wykonanie wersja kanapkowa
Całe mięso kroję w kostkę 3-5 cm, dodaję peklosól i cukier najlepiej trzcinowy, mieszam, ubijam i wstawiam do lodówki na okres 3 dni. Pojemnik w którym przechowujemy mięso powinien być w miarę szczelny.
Po tym czasie mielę łopatkę przez siatkę o oczkach 16mm, brzuch lub podgardle o oczkach 13mm natomiast golonkę dwukrotnie przez siatkę o oczkach 2mm.
Jeśli nie mam pieprzu konserwowanego to pieprz suchy zalewam niewielką ilością wrzącej wody, dodaję łyżeczkę soli i odstawiam w lodówce na 1-3 dni do zmięknięcia i w dopiero dodaję do mięsa.
Po dodaniu przypraw i całość dobrze wyrabiam,  napełniam osłonki białkowe o średnicy 65mm i pozostawiamy na 8-12 h w chłodnym i przewiewnym miejscu do osadzenia.
 Po tym czasie batony przenoszę do parzenia w temperaturze 75 - 80st w proporcji czasowej 1godz parzenia na 1kg batonu. Po sparzeniu batony ponownie zawieszam na drążkach i wynoszę w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia.

SMACZNEGO!

 
 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego