Menu główne:
Kanapkowa kiełbasa pieprzowa
Kiełbasa pieprzowa kanapkowa gruba
Film instruktarzowy w dole strony
Przepis na grubą kiełbasę z dodatkiem kolorowego pieprzu.
Składniki :
łopatka -
brzuch -
golonka wytrybowana -
Sól peklująca -
Pieprz czarny mielony 1 ,5g/1kg
Pieprz kolorowy tłuczony -
Pieprz konserwowany zielony -
Pieprz konserwowany czerwony-
Tymianek 0,5g/1kg.
Cukier trzcinowy 1g/1kg
woda 100ml/1kg
Całe mięso kroję w kostkę 3-
Po tym czasie mielę łopatkę przez siatkę o oczkach 16mm, brzuch lub podgardle o oczkach 13mm natomiast golonkę dwukrotnie przez siatkę o oczkach 2mm.
Jeśli nie mam pieprzu konserwowanego to pieprz suchy zalewam niewielką ilością wrzącej wody, dodaję łyżeczkę soli i odstawiam w lodówce na 1-
Po dodaniu przypraw i całość dobrze wyrabiam, napełniam osłonki białkowe o średnicy 65mm i pozostawiamy na 8-
Po tym czasie batony przenoszę do parzenia w temperaturze 75 -
SMACZNEGO!