Menu główne:
Nalewka z owoców dzikiej róży
Nalewka z dzikiej róży.
Składniki:
owoce dzikiej róży -
spirytus 75% -
cukier lub miód
rozmaryn -
goździki -
kora cynamonu -
Przygotowanie:
Owoce należy zbierać po pierwszych przymrozkach, ale do tego czasu ptaki wyjedzą je, dlatego ja zbieram owoce pod koniec sierpnia początek września i po usunięciu ogonków i pozostałości kwiatu wkładam na dwa trzy dni do zamrażarki.
Po przemrożeniu owoce i rozmrożeniu owoce płuczę, nakłuwam aby lepiej wymacerować sok i smak.
Wkładam do słoja dodaję przyprawy, zalewam spirytusem i odstawiam na 3-
Po tym czasie zlewam nastaw rozpuszczam miód w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodaję do nalewu i odstawiam na około 5-
Po upływie tego czasu nalewkę filtruję rozlewam do butelek i odstawiam na około dwa miesiące do wyrównania się smaku.
Teraz już możemy rozkoszować się pełnią smaku i aromatu.
SMACZNEGO!