nalewka z dzikiej róży - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

nalewka z dzikiej róży

NALEWKI
 
 
 
 
 
 
 
 


Nalewka z owoców dzikiej róży

 
 

Nalewka z dzikiej róży.
Składniki:
owoce dzikiej róży - 0,5kg

spirytus 75% - 0,75l
cukier lub miód
rozmaryn - mała gałązka
goździki - 5szt
kora cynamonu - mały kawałek

Przygotowanie:
Owoce należy zbierać po pierwszych przymrozkach, ale do tego czasu ptaki wyjedzą je, dlatego ja zbieram owoce pod koniec sierpnia początek września i po usunięciu ogonków i pozostałości kwiatu wkładam  na dwa trzy dni do zamrażarki.
Po przemrożeniu owoce i rozmrożeniu owoce płuczę, nakłuwam aby lepiej wymacerować sok i smak.
Wkładam do słoja dodaję przyprawy, zalewam spirytusem i odstawiam na 3-4 tygodnie.
Po tym czasie zlewam nastaw rozpuszczam miód w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodaję do nalewu i odstawiam na około 5-8 tygodni co jakiś czas wstrząsając słojem.
Po upływie tego czasu nalewkę filtruję  rozlewam do butelek i odstawiam na około dwa miesiące do wyrównania się smaku.
Teraz już możemy rozkoszować się pełnią smaku i aromatu.

SMACZNEGO!

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego