metka - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

metka

WĘDLINY
 
 
 
 
 
 
 
 



aromatyczna metka

 

Metka.
Przepis pochodzi z lat 50-tych XX wieku
Metka jest wędliną nie trwałą ponieważ jest tylko poddana wędzeniu czyli mięso jest surowe tylko peklowane.
Do wyrobu potrzeba:
  tłusty boczek, podgardle lub poprzerastane obrzynki z szynki lub łopatki 4,5kg  
   wołowina 0,5 kg
   woda 0,5L
Przygotowanie i wykonanie:
mięso zarówno wieprzowinę jak i wołowinę kroimy w kostkę na około 5x5cm
Całość mięsa przesypujemy odważoną ilością peklosoli - peklosól 18g/1kg mięsa
dokładnie mieszam, zamykamy pojemniki z mięsem i odstawiamy na trzy dni w chłodne miejsce.
Po upływie tego czasu wieprzowinę i wołowinę mielimy dwukrotnie przez siatkę o oczkach średnicy 1mm dodajemy przyprawy:
Przyprawy:
  pieprz czarny mielony - 1g/kg mięsa
  papryka słodka  -  1g/1kg mięsa
  cukier  2g/1kg mięsa optymalnie - ja nie daję
Po dodaniu przypraw i wody, całość dokładnie wyrabiamy, napełniamy wcześniej przygotowane osłonki białkowe o średnicy 6cm i odwieszamy do osadzenia na około 3 godz.
Batony wkładamy do wędzarki i wędzimy zimnym dymem  przez 6 do 12godz, w zależniści od tego czy chcemy uzyskać mniej czy bardziej intensywny smak wędzonki.
Temperatura wędzenia nie może przekroczyć 30st C

SMACZNEGO!

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego