Menu główne:
aromatyczna metka
Metka.
Przepis pochodzi z lat 50-
Metka jest wędliną nie trwałą ponieważ jest tylko poddana wędzeniu czyli mięso jest surowe tylko peklowane.
tłusty boczek, podgardle lub poprzerastane obrzynki z szynki lub łopatki 4,5kg
wołowina 0,5 kg
woda 0,5L
Przygotowanie i wykonanie:
mięso zarówno wieprzowinę jak i wołowinę kroimy w kostkę na około 5x5cm
Całość mięsa przesypujemy odważoną ilością peklosoli -
dokładnie mieszam, zamykamy pojemniki z mięsem i odstawiamy na trzy dni w chłodne miejsce.
Po upływie tego czasu wieprzowinę i wołowinę mielimy dwukrotnie przez siatkę o oczkach średnicy 1mm dodajemy przyprawy:
pieprz czarny mielony -
papryka słodka -
cukier 2g/1kg mięsa optymalnie -
Po dodaniu przypraw i wody, całość dokładnie wyrabiamy, napełniamy wcześniej przygotowane osłonki białkowe o średnicy 6cm i odwieszamy do osadzenia na około 3 godz.
Batony wkładamy do wędzarki i wędzimy zimnym dymem przez 6 do 12godz, w zależniści od tego czy chcemy uzyskać mniej czy bardziej intensywny smak wędzonki.
Temperatura wędzenia nie może przekroczyć 30st C
SMACZNEGO!