Menu główne:
Marynowane grzyby
Marynowane opieńki.
Jednymi z moich najbardziej ulubionych marynowanych grzybów są opieńki.
Po wyczyszczeniu grzybów z pozostałości ściółki, piachu i innych zanieczyszczeń, należy oddzielić kapelusze od ogonków. Ja zostawiam ogonki do dalszego przerobu, natomiast marynuję same kapelusze.
Teraz grzyby należy dokładnie wypłukać, przełożyć na sitko i odsączyć z wody.
kolejnym krokiem jest obgotowanie ich, w tym celu grzyby przekładamy w garnek z lekko osoloną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15-
Po tym czasie łyżką cedzakową wyjmujemy grzyby na sitko i odsączamy z pozostałości wywaru.
Przygotowujmy marynatę skład i proporcje:
woda -
ocet -
cukier -
pieprz czarny ziarna 6-
cebula -
ziele angielskie -
liść laurowy -
Tak przygotowaną marynatę doprowadzamy do wrzenia, i zagotujemy 15 min. poczym wkładamy grzyby i ponownie gotujemy przez 10 min. Taką samą marynatę przygotowuję do wszystkich marynowanych grzybów.
Wrzącą marynatę wraz z grzybami i przyprawami wlewamy do uprzednio wyparzonych słoików
dokładnie wycieramy brzeg, mocno zakręcamy wieczko
SMACZNEGO!