marynowane grzybki - opieńki - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

marynowane grzybki - opieńki

PRZETWORY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Marynowane grzyby

 
 

Marynowane opieńki.
Jednymi z moich najbardziej ulubionych marynowanych grzybów są opieńki.
Po wyczyszczeniu grzybów z pozostałości ściółki, piachu i innych zanieczyszczeń, należy oddzielić kapelusze od ogonków. Ja zostawiam ogonki do dalszego przerobu, natomiast marynuję same kapelusze.
Teraz grzyby należy dokładnie wypłukać, przełożyć na sitko i odsączyć z wody.
kolejnym krokiem jest obgotowanie ich, w tym celu grzyby przekładamy w garnek z lekko osoloną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15-20 min
Po tym czasie łyżką cedzakową wyjmujemy grzyby na sitko i odsączamy z pozostałości wywaru.
Przygotowujmy marynatę skład i proporcje:
  woda - 1000  ml
  ocet - 170  ml
  cukier - 3 łyżki lub do smaku
  pieprz czarny ziarna 6-10ziaren
  cebula - 5 małych
  ziele angielskie - 3 ziarna
  liść laurowy - 2
Tak przygotowaną marynatę doprowadzamy do wrzenia, i zagotujemy 15 min. poczym  wkładamy grzyby i ponownie gotujemy przez 10 min. Taką samą marynatę przygotowuję do wszystkich marynowanych grzybów.
Wrzącą marynatę wraz z grzybami i przyprawami wlewamy do uprzednio wyparzonych słoików
  dokładnie wycieramy brzeg, mocno zakręcamy wieczko
  odstawiamy do zassania się słoików.

SMACZNEGO!

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego