makaron domowy - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

makaron domowy

INNE
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Domowy makaron do rosołu

 
 


Tradycyjny makaron do rosołu


Domowy makaron na pewno jest dużo smaczniejszy od tego kupionego w sklepie bo nie posiada zbędnych dodatków. Wykonasz go zaledwie z kilku składników, które znajdują się w naszych kuchniach.
Mąka pszenna
0,5kg
Jajka
4 sztuki
Woda
20ml
Sól  - 1 łyżeczka
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajka wodę i zagniatamy ciasto musi być dobrze wyrobione tak aby powstała gładka kulka.
Dzielimy na 4-5 porcji i rozwałkowujemy je na cienkie około1mm placki, odkładamy na lniane ściereczki do lekkiego przeschnięcia około10-15min.
Następnie placek kroimy na kilka pasów( 4-6 w zależności od wielkości placka), składamy razem warstwowo i kroimy na cienkie kluski.
Teraz należy zagotować 3litry wody z 3 łyżeczkami soli, wsypać makaron i gotować około 7 minut.
Ja przez 24-48 godz. suszę gotowy makaron i w tej postaci przetrzymuję przez dłuższy czas.

SMACZNEGO!

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego