Menu główne:
Kiszenie kapusty
Kiszenie kapusty
Mój sprawdzony przepi na kiszenie kapusty.
kapusta zimowa
marchew 0,15kg/1kg kapusty
sól niejodowana 0,25g/1kg kapusty
Przygotowanie:
Kapustę można obecnie już kupić poszatkowaną, ja kupuję w główkach i szatkuję sam -
Po zheblowaniu całość przekładam w osobne naczynie przesypuję odmierzoną ilością soli i pozostawiam na około 30 min, aż kapusta puści sok.
Po tym czasie dodaję startą marchew -
Odciśnięty sok pozostawiam do ewentualnego dopełnienia w okresie wstępnego zakiszenia. Pojemnik z ubitą kapustą przykrywam talerzykiem obciążam wyparzonym kamieniem i pozostawiam, w ciepłym pomieszczeniu na okres tygodnia codziennie szpilując kapustę -
Po upływie tego czasu naczynie z kapustą przykrywam czystą lnianą ściereczką przenoszę w chłodne miejsce, i jaszcze przez około dwa tygodnie szpiluję ją w celu całkowitego odgazowania.
Kapusta jest całkowicie ukiszona po upływie około 1,5-
SMACZNEGO!