kiszenie kapusty - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

kiszenie kapusty

PRZETWORY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kiszenie kapusty

 
 

Kiszenie kapusty
Mój sprawdzony przepi na kiszenie kapusty.
kapusta zimowa
marchew 0,15kg/1kg kapusty
sól niejodowana 0,25g/1kg kapusty

Przygotowanie:
Kapustę można obecnie już kupić poszatkowaną, ja kupuję w główkach i szatkuję sam - mam mały własnej roboty hebelek. Hebluje sam ponieważ z główek usuwam głąby bo są one nawet po ukiszeniu twarde, niestety kapusta kupna jest heblowana z głąbami.
Po zheblowaniu całość przekładam w osobne naczynie przesypuję odmierzoną ilością soli i pozostawiam na około 30 min, aż kapusta puści sok.
Po tym czasie dodaję startą marchew - ta część tarki z grubymi oczkami do robienia wiórków i odciskając kapustę z nadmiaru soku układam w naczyniu przeznaczonym do kiszenia np. w garnku kamiennym i mocno ubijam.
Odciśnięty sok pozostawiam do ewentualnego dopełnienia w okresie wstępnego zakiszenia. Pojemnik z ubitą kapustą przykrywam talerzykiem obciążam wyparzonym kamieniem i pozostawiam, w ciepłym pomieszczeniu na okres tygodnia codziennie szpilując kapustę - wbijam do dna w kilku miejscach drewniany kołek aby odeszły gromadzące się w kapuście gazy. kontrolując aby kapusta była całkowicie zalana sokiem jeśli go brakuje dolewam tego odciśniętego.
Po upływie tego czasu naczynie z kapustą przykrywam czystą lnianą ściereczką przenoszę w chłodne miejsce, i jaszcze przez około dwa tygodnie szpiluję ją w celu całkowitego odgazowania.
Kapusta jest całkowicie ukiszona po upływie około 1,5-2 miesięcy i należy ją przechowywać w zimnym miejscu.

SMACZNEGO!


 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego