Menu główne:
Kiszenie ogórków
Kiszenie ogórków
Ten przepis na kiszenie ogórków pochodzi z lat 30-
Potrzeba:
1kg świeżych małych lub średniej wielkości ogórków
4-
około 100gr korzenia chrzanu
4-
2 szt. liścia winogrona
2 szt. liści czarnej wiśni tzw. chłopki
duży pęczek kopru wraz z baldachimami kwiatowymi i nasiennymi
10 dużych ząbków czosnku
1 litr wody
32g soli kamiennej nie jodowanej
Najpierw ogórki, jeśli są prosto z pola, dokładnie umyć, jeśli były zrywane wcześniej po umyciu zalać zimną wodą i pozostawić na około 2-
W wymytym i przelanym gorącą wodą naczyniu przeznaczonym do kiszenia, np. garnek kamienny na spodzie układamy liście chrzanu , następnie warstwę ogórków, na ogórkach liście czarnej porzeczki winogrona, wiśni, kilka ząbków czosnku, kawałek korzenia chrzanu i część kopru.
Tak warstwami układamy resztę ogórków i pozostałą część składników.
W wodzie, może być zimna, rozpuszczamy sól kamienną, zalewamy nastaw tak aby wszytko było zakryte solanką przykrywamy np. talerzykiem, obciążamy, aby zawartość nie wypływała i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 5 do 14 dni (zależnie od temperatury otoczenia).Po tym czasie ogórki są ukiszone.
SMACZNEGO!