kiszenie ogórków - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

kiszenie ogórków

PRZETWORY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kiszenie ogórków

 
 

Kiszenie ogórków
Ten przepis na kiszenie ogórków pochodzi z lat 30-tych XX wieku z zapisków mego dziadka Wincenta. Ogórki według tego przepisu są jędrne, aromatyczne i chrupiące - warunek, ogórki nie mogą rosnąć na sztucznym nawozie.
Potrzeba:
1kg świeżych małych lub średniej wielkości ogórków
4-6 liści chrzanu
około 100gr korzenia chrzanu
4-6 szt. liści czarnej porzeczki
2 szt. liścia winogrona
2 szt. liści czarnej wiśni tzw. chłopki
duży pęczek kopru wraz z baldachimami kwiatowymi i nasiennymi
10 dużych ząbków czosnku
1 litr wody
32g soli kamiennej nie jodowanej
Przy większej ilości ogórków należy odpowiednio zwiększyć ilość  podanych składników
Najpierw ogórki, jeśli są prosto z pola, dokładnie umyć, jeśli były zrywane wcześniej po umyciu zalać zimną wodą i pozostawić na około 2-3 godz. aby nabrały jędrności, pod bieżącą wodą opłukać też koper i po oskrobaniu chrzan
W wymytym i przelanym gorącą wodą naczyniu przeznaczonym do kiszenia, np. garnek kamienny na spodzie układamy liście chrzanu , następnie warstwę ogórków, na ogórkach liście czarnej porzeczki winogrona, wiśni, kilka ząbków czosnku, kawałek korzenia chrzanu i część kopru.
Tak warstwami układamy resztę ogórków i pozostałą część składników.
W wodzie, może być zimna, rozpuszczamy sól kamienną, zalewamy nastaw tak aby wszytko było zakryte solanką przykrywamy np. talerzykiem, obciążamy, aby zawartość nie wypływała i pozostawiamy w temperaturze  pokojowej na 5 do 14 dni (zależnie od temperatury otoczenia).Po tym czasie ogórki są ukiszone.

SMACZNEGO!

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego