Menu główne:
Kiełbasa żuławska
Kiełbasa żuławska jest jedną z bardziej tłustych kiełbas, ale jak wiadomo najlepszym nośnikiem smaku jest tłuszcz, więc jest jedną ze smaczniejszych.
Procentowy skład mięsa:
wieprzowina tłusta 66%
łopatka chuda 18%
słonina 16%
Przyprawy:
pierz czarny grubo mielony 1,6g/1kg mięsa
czosnek 1,2g/kg mięsa
kardamon 0,6 łyżeczka
woda 10% ogólnej wagi mięsa
peklosól 18g/1kg mięsa
1.Całość mięsa kroimy w kostkę około 5x5xcm
2.przesypujemy odmierzoną ilością peklosoli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na dwie -
3.Po tym czasie mięso należy zmielić przez siatkę o oczkach
-
-
4.Teraz wędzarkę nagrzewamy do temp. 50 st. i wędzimy 2-
5.Kolejnym etapem jest parzenie. W tym celu wodę podnosimy do temp. 75-
6.Po sparzeniu kiełbasę odwieszamy do wystygnięcia, a następnie przenosimy w chłodne i przewiewne miejsce na 7 -
SMACZNEGO!