kiełbasa z indyka - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

kiełbasa z indyka

WĘDLINY
 
 
 
 
 
 


Kiełbasa z dźca indyczego

 
 



Kiełbasa z udźca indyczego jest delikatnym i aromatycznym wyrobem.
Potrzeba:
Udziec indyczy
Peklosól 19 g/1kg mięsa
Pieprz czarny mielony
1.5g/1kg mięsa
Gałka muszkatołowa  - do smaku
Woda
20ml/1kg mięsa
Żelatyna
2 łyżeczki/1kg mięsa

Z udźca usuwamy kość, kroimy w kostkę, przesypujemy peklosolą, odstawiamy na 24godz do lodówki.
Mielimy przez siatkę o oczkach 16mm tzw. Szarpak
Dodajemy przyprawy, wodę, żelatynę,  wszystko dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.
Po wyrobieniu masą ściśle napychamy osłonki poliamidowe o średnicy 10cm zawiązujemy.
Wodę do parzenia podgrzewamy do temp. 76-78stopni wkładamy batony i parzymy w proporcji 1 godz. parzenia na 1kg wyrobu.
Po sparzeni i wystudzeniu jest wyśmienitą wędliną do kanapek

SMACZNEGO!

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego