Menu główne:
Kiełbasa z dźca indyczego
Kiełbasa z udźca indyczego jest delikatnym i aromatycznym wyrobem.
Potrzeba:
Udziec indyczy
Peklosól 19 g/1kg mięsa
Pieprz czarny mielony – 1.5g/1kg mięsa
Gałka muszkatołowa -
Woda
Żelatyna – 2 łyżeczki/1kg mięsa
Z udźca usuwamy kość, kroimy w kostkę, przesypujemy peklosolą, odstawiamy na 24godz do lodówki.
Mielimy przez siatkę o oczkach 16mm tzw. Szarpak
Dodajemy przyprawy, wodę, żelatynę, wszystko dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.
Po wyrobieniu masą ściśle napychamy osłonki poliamidowe o średnicy 10cm zawiązujemy.
Wodę do parzenia podgrzewamy do temp. 76-
Po sparzeni i wystudzeniu jest wyśmienitą wędliną do kanapek
SMACZNEGO!