kiełbasa włoska - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

kiełbasa włoska

WĘDLINY
 
 
 
 
 
 


Kiełbasa włoska



 
 

Przepis ten to łagodna wersja popularnej w północnych Włoszech kiełbasy nazywanej „słodką kiełbasą włoską”
Potrzeba lekko tłustą łopatkę wieprzową lub karczek
Mięso kroimy kostkę około 5x5cm przesypujemy peklosolą
Dokładnie mieszamy, aby peklosól pokryła równomiernie mięso
Przekładamy do szczelnego naczynia
Odstawiamy do lodówki na 3 dni.
Mielimy przez siatkę o oczkach 6mm
Dodajemy przyprawy:
-pieprz czarny grubo mielony 2,0g/1kg mięsa
-kolendra mielona 2,0g/
-nasiona kopru mielone 2g
-czosnek granulowany 2g
-tymianek 1g
-papryka słodka czerwona2g
Pieprz Cayenne 1g
Woda 60ml
Opcjonalnie:
Syrop kukurydziany
Mleko chude w proszku
Całość mięsa dokładnie wyrabiamy  do uzyskania jednolitej i kleistej masy
Napełniamy jelita wieprzowe kaliber 28-30mm
Odkręcamy batony po około 15cm
Wkładamy do pojemnika, odstawiam do lodówki na 12godz. aby mięso połączyło się z przyprawami
Do parzenia kiełbasy wodę podgrzewamy do temp. 78st. wkładamy kiełbasę i parzymy w temp. 72-75st przez 35-40 min pilnując aby temperatura parzenia nie przekroczyła 80st.
I kiełbaska gotowa do spożycia ...

SMACZNEGO!

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego