Menu główne:
Kiełbasa włoska
Przepis ten to łagodna wersja popularnej w północnych Włoszech kiełbasy nazywanej „słodką kiełbasą włoską”
Potrzeba lekko tłustą łopatkę wieprzową lub karczek
Mięso kroimy kostkę około 5x5cm przesypujemy peklosolą
Dokładnie mieszamy, aby peklosól pokryła równomiernie mięso
Przekładamy do szczelnego naczynia
Odstawiamy do lodówki na 3 dni.
Mielimy przez siatkę o oczkach 6mm
Dodajemy przyprawy:
-
-
-
-
-
-
Pieprz Cayenne 1g
Woda 60ml
Opcjonalnie:
Syrop kukurydziany
Mleko chude w proszku
Całość mięsa dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej i kleistej masy
Napełniamy jelita wieprzowe kaliber 28-
Odkręcamy batony po około 15cm
Wkładamy do pojemnika, odstawiam do lodówki na 12godz. aby mięso połączyło się z przyprawami
Do parzenia kiełbasy wodę podgrzewamy do temp. 78st. wkładamy kiełbasę i parzymy w temp. 72-
I kiełbaska gotowa do spożycia ...
SMACZNEGO!