kiełbasa szynkowa - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

kiełbasa szynkowa

WĘDLINY
 
 
 
 
 
 
 
 


Kiełbasa szynkowa

 
 

Kiełbasa szynkowa, pamiętam smak jej z mojego dzieciństwa
bez zbędnych dodatków i polepszaczy smaku.  
Przepis ten pochodzi z lat 30-tych XX wieku z zapisków mego dziadka Wincentego.

Kiełbasę według tej receptury robił też mój tato, dlatego wracam do smaków mego dzieciństwa i przedstawiam recepturę dobrej wędliny.

Do wyrobu potrzebujemy:
skład:
Szynkę wieprzową - 3,6kg
Z całości oddzielamy całe chude  mięso, kawałki mięsa tłuczemy tłuczkiem, aby mięso puściło klej i kroimy w kistkę około 3x3cm
Pozostałą, czyli poprzerastaną  część mięsa wraz z błonami i tłuszczem, również kroimy, ale drobniej, będzie to klej do sklejenia całej masy mięsa.
Oba rodzaje mięs przesypujemy peklosolą - proporcje
peklosól - 18g/1kg mięsa
całość  odstawiamy na trzy dni w chłodne miejsce ( 6 -8 st. C)
Po tym czasie część przeznaczoną na klej mielimy na maszynce przez siatkę o oczkach średnicy 1 mm.
Po zmieleniu dodajemy przyprawy
Przyprawy:
pieprz czarny - 1,2g/1kg mięsa
gałka muszkatałowa - 0,2g/1kg miesa
woda - 3% ogolnej wagi mięsa do rozprowadzenia przypraw
oraz stopniowo odmierzoną ilość wody i dobrze wszystko mieszamy.
Tak przygotowaną masę  dokładamy do mięsa pokrojonego w kostkę i całość dobrze wyrabiamy aż masa będzie kleista.
Tak przygotowaną masą napełniamy wcześniej przygotowane osłonki białkowe o średnicy 6,5cm, związujemy drugi koniec i odwieszamy batony na około 2 godz. do osaczenia.
Następnie wodę doprowadzamy do temp. 76-80st.C wkładamy nasze batony i parzymy w proporcji  1 min. na 1dkg wyrobu, pilnując aby temperatura w kotle nie przekroczyła 80st.C . Po sparzeniu odwieszamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.

SMACZNEGO!


 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego