Menu główne:
Kiełbasa szynkowa
Kiełbasa szynkowa, pamiętam smak jej z mojego dzieciństwa
bez zbędnych dodatków i polepszaczy smaku.
Przepis ten pochodzi z lat 30-
Kiełbasę według tej receptury robił też mój tato, dlatego wracam do smaków mego dzieciństwa i przedstawiam recepturę dobrej wędliny.
Do wyrobu potrzebujemy:
skład:
Szynkę wieprzową -
Z całości oddzielamy całe chude mięso, kawałki mięsa tłuczemy tłuczkiem, aby mięso puściło klej i kroimy w kistkę około 3x3cm
Pozostałą, czyli poprzerastaną część mięsa wraz z błonami i tłuszczem, również kroimy, ale drobniej, będzie to klej do sklejenia całej masy mięsa.
Oba rodzaje mięs przesypujemy peklosolą -
peklosól -
całość odstawiamy na trzy dni w chłodne miejsce ( 6 -
Po tym czasie część przeznaczoną na klej mielimy na maszynce przez siatkę o oczkach średnicy 1 mm.
Po zmieleniu dodajemy przyprawy
Przyprawy:
pieprz czarny -
gałka muszkatałowa -
woda -
oraz stopniowo odmierzoną ilość wody i dobrze wszystko mieszamy.
Tak przygotowaną masę dokładamy do mięsa pokrojonego w kostkę i całość dobrze wyrabiamy aż masa będzie kleista.
Tak przygotowaną masą napełniamy wcześniej przygotowane osłonki białkowe o średnicy 6,5cm, związujemy drugi koniec i odwieszamy batony na około 2 godz. do osaczenia.
Następnie wodę doprowadzamy do temp. 76-
SMACZNEGO!