kiełbasa słoikowa - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

kiełbasa słoikowa

PRZETWORY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kiełbasa słoikowa

 
 

kiełbasa słoikowa
Kiełbasa słoikowa jest alternatywą kiełbasy białej w flaku.
Do wyrobu potrzebne będzie:
Chuda wieprzowina np. łopatka 3kg -75% całej masy
Podgardle 1,0kg - 25% całej masy
woda 10%
Przyprawy:
peklosól 17g/1kg
pieprz 1g/1kg
czosnek granulowany 1,5g/1kg
Wykonanie
Mięso mielimy:
- łopatkę przez siatkę o oczkach 16mm - tzw. szarpak
- podgardle przez siatkę o oczkach 10mm
Po zmieleniu dodajemy przyprawy,  peklosól, wodę dokładnie wyrabiamy.
Tak wyrobioną masę mięsną nakładamy w słoiki o pojemności 0,5 lub 0,3 litra zostawiając wolne miejsce około 1,5-2 cm od brzegu, wytrzeć brzegi i dokładnie zakręcić słoiki.
Tak przygotowane słoiki wstawić do garnka wlać do wysokości 3/4 słoika zimnej wody i od momentu zagotowania gotować 170 min (jeśli napełniamy słoiki o pojemności 0,3l gotować 150 min). Jeśli w trakcie gotowania wody ubędzie to ubytek uzupełnić wodą wrzącą.
Po upływie tego czasu garnek zdjąć z ognia i całość pozostawić na 2 godz. do przestygnięcia, a następnie słoiki wyjąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
Tak pasteryzowane słoiki z mięsem są trwałe i można je długo przechowywać
Po tym czasie słoiki z mięsem przenieść w chłodne miejsce.

SMACZNEGO!


 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego