Menu główne:
Linguisa -
Ta dobrze przyprawiona i aromatyczna kiełbasa to portugalska klasyka, przepis otrzymałem od znajomego podróżnika.
Jest to kiełbasa krojona choć może być przepuszczona przez szarpak.
Porzeba chudej szynki i słoniny.
Mięso kroimy w drobną kostkę około2x2cm.
Przesypujemy peklosolą:
-
Dokładnie mieszamy.
Szczelnie zakrywamy i odstawiamy na 48 godz. do lodówki
Słoninę kroimy na w miarę drobną kostkę.
Zamykamy w pojemniku i również odstawiamy do lodówki.
Łączymy oba rodzaje mięsa.
Dodajemy przyprawy:
-
-
-
-
-
-
-
Mleko rozprowadzamy w uprzednio odmierzonej ilości wody
Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej i mocno kleistej masy
Przykrywamy i pozostawiamy w lodówce na 12 godz.
Napełniamy osłonki kaliber 28-
Kiełbasa może być wędzona i parzona, lub tylko parzona bez wędzenia.
Parzymy w temperaturze 75st. przez 25min.
SMACZNEGO!