kiełbasa portugalska - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

kiełbasa portugalska

WĘDLINY
 
 
 
 
 
 
 


Linguisa - kiełbasa portugalska



 
 

Ta dobrze przyprawiona i aromatyczna kiełbasa to portugalska klasyka, przepis otrzymałem od znajomego podróżnika.
Jest to kiełbasa krojona choć może być przepuszczona przez szarpak.
Porzeba chudej szynki i słoniny.
Mięso kroimy w drobną kostkę około2x2cm.
Przesypujemy peklosolą:
  - 19g/1kg mięsa
Dokładnie mieszamy.
Szczelnie zakrywamy i odstawiamy na 48 godz. do lodówki
Słoninę kroimy na w miarę drobną kostkę.
Zamykamy w pojemniku i również odstawiamy do lodówki.
Łączymy oba rodzaje mięsa.
Dodajemy przyprawy:
  - pieprz czarny mielony - 19g/1kg mięsa
  - majeranek - 0,7g/1kg mięsa
  - oregano - 0,7g/1kg mięsa
  - jolendra mielona - 0,5g/1kg mięsa
  - ocet winny - 30ml/1kg mięsa
  - woda - 30ml/1kg mięsa
  - chude mleko w proszku rozprowadzone w wodzie - 100ml/1kg mięsa
Mleko rozprowadzamy w uprzednio odmierzonej ilości wody
Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej i mocno kleistej masy
Przykrywamy i pozostawiamy w lodówce na 12 godz.
Napełniamy osłonki kaliber 28-30mm.
Kiełbasa może być wędzona i parzona, lub tylko parzona bez wędzenia.
Parzymy w temperaturze 75st. przez 25min.

SMACZNEGO!

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego