kiełbasa paprykowa - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

kiełbasa paprykowa

WĘDLINY
 
 
 
 
 
 



Pikantna kiełbasa paprykowa

pikantna kiełbasa paprykowa
Jest to średnio mielona, lekko pikantna kiełbasa s papryką chili.                                            
do wyrobu potrzeba :
Chudej łopatki wieprzowej 80% ogólnej masy mięsa
tłuszczu wieprzowego np. słoniny 20% ogólnej masy mięsa
1.Pokrojoną łopatkę i słoninę przesypujemy peklosolą, przekładamy w naczynie do peklowania i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce
2. Po zapeklowaniu całość mielimy przez siatkę o oczkach średnicy 4-5mm, dodajemy przyprawy:
- papryka chili - 1,2g/1kg mięsa
- pieprz cayenne - 1,2g/1kg mięsa
- czosnek granulowany - 2g/1kg mięsa
- papryka słodka wędzona - 2g/1kg mięsa
- woda 30ml/1kg mięsa
3.Calość dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy, napełniamy jelita wieprzowe kaliber 28-30mm podzielone na odcinki 60-65cm, związujemy w pętka.
4.Tak uformowaną kiełbasę wkładamy w pojemnik i przenosimy do lodówki na 24godz. by mięso połączyło się z przyprawami
5. Wędzimy w temp.50-60 st przez 120 min, a następnie przez 60min w temp. 75-80st. odwieszamy do wystygnięcia i obsuszamy przez 10-14 dni w chłodnym i przewiewnym miejscu,
5. Po tym czasie kiełbasa jest gotowa do spożycia, życzę smacznego.


SMACZNEGO!


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego