Menu główne:
Pikantna kiełbasa paprykowa
pikantna kiełbasa paprykowa
Jest to średnio mielona, lekko pikantna kiełbasa s papryką chili.
do wyrobu potrzeba :
Chudej łopatki wieprzowej 80% ogólnej masy mięsa
tłuszczu wieprzowego np. słoniny 20% ogólnej masy mięsa
1.Pokrojoną łopatkę i słoninę przesypujemy peklosolą, przekładamy w naczynie do peklowania i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce
2. Po zapeklowaniu całość mielimy przez siatkę o oczkach średnicy 4-
-
-
-
-
-
3.Calość dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy, napełniamy jelita wieprzowe kaliber 28-
4.Tak uformowaną kiełbasę wkładamy w pojemnik i przenosimy do lodówki na 24godz. by mięso połączyło się z przyprawami
5. Wędzimy w temp.50-
5. Po tym czasie kiełbasa jest gotowa do spożycia, życzę smacznego.
SMACZNEGO!