Kiełbasa niedźwiedzia - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

Kiełbasa niedźwiedzia

WĘDLINY
 
 
 
 
 
 
 
 


Kiełbasa niedźwiedzia

 
 

Wędzona  kiełbasa z czosnkiem  niedźwiedzim

Kiedyś w reklamie jednego z marketów usłyszałem o kiełbasie niedźwiedziej i wymyśliłem, że jest ona z dodatkiem czosnku niedźwiedziego więc taką zrobiłem wyszła o wspaniałym smaku,
a teraz podzielę się moim przepisem.
Procentowy skład kiełbasy:
1.Karczek wieprzowy 75 - 80% ogólnej masy mięsa.
2. Tłusta wieprzowina np. podgardle 20 - 25% ogólnej masy mięsa
3. Peklosól 18g/1kg mięsa
Mięso zarówno karczek jak i tłuszcz kroimy w kostkę na około 5x5cm przesypujemy peklosolą  
Przekładamy w pojemniki, zakrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na trzy doby.
Po tym czasie mięso wyjmujemy i mielimy:
  karczek przez siatkę o oczkach 16mm, pozostawiając około 10% wagi karczku, tą pozostałą część mielimy przez siatkę o oczkach 1mm.
  tłuszcz mielimy przez siatkę o oczkach 10mm
do karczku zmielonego przez siatkę 1mm dodajemy przyprawy.
Przyprawy:
1. czosnek niedźwiedzi 4g/1kg
2. czosnek granulowany 4g/1kg
3. pieprz czarny grubo mielony 2g/1kg
4. majeranek 2g/1kg
5. gałka muszkatałowa - opcjonalnie do smaku około 0,7g/kg
5. woda 10% ogólnej masy mięsa
Po dodaniu przypraw i części wody dobrze mieszamy aby równomiernie rozprowadzić przyprawy w mięsie
Tak wyrobione mięso z przyprawami dodajemy do pozostałego mięsa, dodajemy resztę wody, dokładnie wyrabiamy - ja dodaje też gałkę muszkatałową - aż do uzyskania jednolitej masy mięsnej.
tak przygotowaną masą napełniam odcinki po 40-43cm  jelit wieprzowych kaliber 28-30mm
Odwieszam na około 2godz.w celu osadzenia i osuszenia.
Przygotowuję grilla tz. w pojemnik sypię węgiel drzewny i rozpalam go, następnie wkładam w miarę drobne kawałki drewna liściastego, ja użyłem buczyny.
gotowe kiełbasy układam na ruszcie i przenoszę na tak przygotowanego grilla, zakrywam, jak jest chłodno, okrywam go np. kocem co zabezpiecz przed skraplaniem się pary wodnej. Wędzę oko 90 - 120 minut, często przekładając kiełbasę, aby się rownomiernie uwędziła i nie przypiekła.Temperatura wędzenia około 60st. C
Do parzenia wodę podgrzewam do temp. 80st.C i po uwędzeniu kiełbasę parzę w tej temp.76 - 80 st. przez 20 min, pilnując aby temp. w kotle nie przekroczyła 80st.C
Po sparzeniu, kiełbasę wyjmujemy i przenosimy w chłodne miejsce do wystygnięcia


SMACZNEGO!

Film instruktażowy na kanale: https://www.youtube.com/channel/UCZaFM8TbuZwj6reHGXhtbdg/



 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego