karczek wędzony - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

karczek wędzony

WYROBY MIĘSNE
 
 
 
 
 


Karczek peklowany w ziołach wędzony i parzony.

 


Jest to przepis na smaczny karczek peklowanu w zalewie z przypraw, w chanblu spotyka go się pod nazwą "Karczek z liściem"
Karczek wieprzowy 2kg.

Peklowanie:
woda 1litr
peklosól 80g/1kg. mięsa

Przyprawy:
pieprz czarny cały  l łyżeczka
ziele angielskie ziarno  1 łyżka
liść laurowy kilka
kminek łyżeczka opcjonalnie jak kto lubi
kolendra nasiona łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
czosnek 9 ząbków

OPIS PRZYRZĄDZANIA
Odlewamy z przygotowanej wody ok 200ml do garnka w którym umieszczamy przyprawy(bez czosnku i peklosoli)  gotujemy pod przykryciem 10 minut.
W pozostałej wodzie rozpuszczamy peklosól i dodajemy posiekany grubo czosnek.
Wystudzoną wodę z przyprawami dodajemy do solanki.
Karkówkę oczyszczoną ze strzępków mięsa i tłuszczu.
Wkładamy mięso do zalewy.
Peklowanie należy prowadzić 14 dni w temperaturze 6-8 st. C, codziennie przewracając karczek.
Upeklowany karczek wyjmujemy, obmywa ciepłą wodą i osuszamy  przez 3-4 godziny. Osuszony wkładamy w siatkę wędliniarską i wędzimy ciepłym dymem 50-60 st. C  przez 4-6 godzin.

Parzenie:.
Po uwędzeniu karczek wrzucamy do wody otemp.80 st. C. Parzymy  do uzyskani w najgrubszym miejscu mięsa  
temperatury 73st. C.
Wyjmujemy i wkładamy na ok.5-10 min. do zimnej wody.
Po tym czasie mięso wyjmujemy i odkładamy w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia.
Po całkowitym wystygnięciu mięso jest gotowe do spożycia.

SMACZNEGO!


 
 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego