Menu główne:
Karczek peklowany w ziołach wędzony i parzony.
Jest to przepis na smaczny karczek peklowanu w zalewie z przypraw, w chanblu spotyka go się pod nazwą "Karczek z liściem"
Karczek wieprzowy 2kg.
Peklowanie:
woda 1litr
peklosól 80g/1kg. mięsa
Przyprawy:
pieprz czarny cały l łyżeczka
ziele angielskie ziarno 1 łyżka
liść laurowy kilka
kminek łyżeczka opcjonalnie jak kto lubi
kolendra nasiona łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
czosnek 9 ząbków
OPIS PRZYRZĄDZANIA
Odlewamy z przygotowanej wody ok 200ml do garnka w którym umieszczamy przyprawy(bez czosnku i peklosoli) gotujemy pod przykryciem 10 minut.
W pozostałej wodzie rozpuszczamy peklosól i dodajemy posiekany grubo czosnek.
Wystudzoną wodę z przyprawami dodajemy do solanki.
Karkówkę oczyszczoną ze strzępków mięsa i tłuszczu.
Wkładamy mięso do zalewy.
Peklowanie należy prowadzić 14 dni w temperaturze 6-
Upeklowany karczek wyjmujemy, obmywa ciepłą wodą i osuszamy przez 3-
Po uwędzeniu karczek wrzucamy do wody otemp.80 st. C. Parzymy do uzyskani w najgrubszym miejscu mięsa
temperatury 73st. C.
Wyjmujemy i wkładamy na ok.5-
Po tym czasie mięso wyjmujemy i odkładamy w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia.
Po całkowitym wystygnięciu mięso jest gotowe do spożycia.
SMACZNEGO!