Kiszona kapusta z grochem - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

Kiszona kapusta z grochem

INNE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kapusta z grochem

 
 

Kapusta z grochem postna
Jedną z najbardziej rozpowszechnionych u nas potraw wigilijnych jest kapusta z grochem, u mnie jest podawana od pokoleń, a oto przepis na nią.
Składniki
kiszona kapusta 0,5kg
groch okrągły nie łuskany 0,2kg
cebula 1 duża
liść laurowe 2sztuki
masło lub olej 1 łyżka
sól pieprz do smaku
Wykonanie
Groch płuczemy i zalewamy na noc zimną wodą. Następnego dzień gotujemy go do miękkości w wodzie z moczenia - musi wciągnąć całą wodę, jeśli tak nie jest groch należy odparować.
Kapustę odciskamy z soku (zostawcie go na potem), wrzucamy do garnka razem z liśćmi laurowymi, zalewamy niewielką ilością zimnej wodą i gotujemy do miękkości.
Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle lub oleju do zrumienienia. Do kapusty dodajemy groch i zrumienioną cebulę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy (groch w większości się rozpadnie). Gotujemy tak długo aż uzyskamy odpowiednią dla nas konsystencję. Jeżeli chcemy żeby kapusta była bardziej kwaśna, należy dodać wcześniej soku odciśniętego.

SMACZNEGO!


 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego