kandyzowane skórki pomarańczowe - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

kandyzowane skórki pomarańczowe

PRZETWORY
 
 
 
 
 
 
 
 


Kandyzowane skórki
    pomarańczowe

 

Skórki pomarańczowe kandyzowane

Po zjedzeniu pomarańczy pozostałe skórki też można wykorzystać, przesmażyć je z cukrem, mogą posłużyć jako dodatek do różnego rodzaju ciast.
Pomarańcze z których chcemy wykorzystać skórki  należy przed obraniem opłukać gorącą wodą.
Po zdjęciu z pomarańczy, skórki należy na 5-6 dni zalać w słoju zimną wodą i zabezpieczyć przed wypływaniem, muszą być całkowicie zalane
wodę należy codziennie zmieniać.
Po tym czasie ze skórek maksymalnie usuwamy białą ich część, która nadaje skórką goryczy
Kroimy w drobną kostkę
przygotowujemy syrop cukrowy:
na każde 45dkg cukru dodajemy 2 szklanki wody,
Syrop doprowadzamy do wrzenia
wsypujemy pokrojone skórki, gotujemy 40 -60 minut do zaszklenia ich, często mieszając aby nie uległy przypaleniu.
Wyjmujemy z gorącego syropu odsączając je, przekładamy do słoików i gotowe.
Pozystały syrop można wykożystać jako aromat do ciast i różnych wypieków.
Tak przygotowane skórki można długo przechowywać.

SMACZNEGO!


 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego