Menu główne:
Kandyzowane skórki
pomarańczowe
Skórki pomarańczowe kandyzowane
Po zjedzeniu pomarańczy pozostałe skórki też można wykorzystać, przesmażyć je z cukrem, mogą posłużyć jako dodatek do różnego rodzaju ciast.
Pomarańcze z których chcemy wykorzystać skórki należy przed obraniem opłukać gorącą wodą.
Po zdjęciu z pomarańczy, skórki należy na 5-
wodę należy codziennie zmieniać.
Po tym czasie ze skórek maksymalnie usuwamy białą ich część, która nadaje skórką goryczy
Kroimy w drobną kostkę
przygotowujemy syrop cukrowy:
na każde 45dkg cukru dodajemy 2 szklanki wody,
Syrop doprowadzamy do wrzenia
wsypujemy pokrojone skórki, gotujemy 40 -
Wyjmujemy z gorącego syropu odsączając je, przekładamy do słoików i gotowe.
Pozystały syrop można wykożystać jako aromat do ciast i różnych wypieków.
Tak przygotowane skórki można długo przechowywać.
SMACZNEGO!