kabanosy wieprzowe - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

kabanosy wieprzowe

WĘDLINY
 
 
 
 

Kabanosy wieprzowe
Przepis na kabanosy wieprzowe.
składniki:
łopatki chudej 3 kg
peklosól 17g/1kg

Przyprawy:
Pieprz czarny 1g/1kg
Kminek grubo mielony  0,5g/1kg
Majeranek 1g/1kg
woda 5% całej masy mięsa

Wykonanie:
Łopatkę pokroić w kostkę 5x5 natrzeć peklosolą , odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni codziennie mieszając.
Po tym czasie mięso zmielić przez siatkę
o oczkach Ø  8mm dodać przyprawy wodę i dokładnie wymieszać. Masą mięsną napełnić wcześniej namoczone jelita baranie
Ø 18-20mm kiełbaski wędzimy najpierw w temp. 50 st.C przez 2 godz. następnie podnosimy temp. w wędzarce do 80 st.C i pieczemy przez 30 min. Po tym czasie przenosimy je w chłodne miejsce do wystygnięcia i pozostawiamy na okres tygodnia do osuszenia.

SMACZNEGO!

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego