Menu główne:
Kiełbasa jałowcowa
Kiełbasa jałowcowa:
Prosty przepis na kiełbasę jałowcową.
Mięso chude np. od szynki ……….80% ogólnej masy miesa.
Tłusta wieprzowina…………………………… 20% ogólnej masy mięsa.
Peklówka:
1.peklosól 18g/1kg mięsa
Przyprawy:
1.Pieprz naturalny 1,5g./kg mięsa
2 Jałowiec owoce 2g/kg mięsa
3. woda 10% ogólnej masy mięsa
Wykonanie:
Mięso pokroić na kawałki ok.5x5cm, dokładnie natrzeć całą mieszanką peklującą, ułożyć ciasno w naczyniu przycisnąć talerzem, odstawić w zimne miejsce (na dziś +9 st.). Peklowanie trwa trzy doby, mięso należy codziennie przekładać, asby równomiernie się zapeklowało
Wieprzowinę zmielić przez siatkę o occzkach 14 mm, brzuchprzez siatkę o oczkach 10 mm .
Wołowinę przepuścić przez maszynkę dwu-
Napełnić jelita wieprzowe kaliber 30-
Kiełbasę pozostawić w chłodnym pomieszczeniu na ok. 12 godz. celem osadzenia i obeschnięcia.
Wędzimy w temperaturze 50 stopni przez 3 godz. następnie temp. 80 stopni przez 120 min wyjmujemy z wędzarki i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnego dnia wędzimy w temperaturze 15-
SMACZNEGO!