Menu główne:
Gulasz z żołądków kurzych
Gulasz z żołądków kurzych
Żołądki drobiowe, podobnie jak inne żołądki, serca czy płucka, to rodzaj niedocenianych dziś podrobów. Warto spróbować przygotować potrawę z żołądków drobiowych /oto przepis na gulasz z żołądków kurzych przygotowywany kiedyś przez moją mamę.
potrzebne będzie około 1,5kg żołądków drobiowych
Żołądki dokładnie płuczemy, zalewamy wodą tak aby były całkowicie zakryte, wstawiamy do gotowania i po zagotowaniu, gotujemy do miękkości na małym ogniu
Żołądki wyjmujemy z wywaru i pozostawiamy do ostygnięcia, przygotowujemy włoszczyznę:
jedną dużą marchew
jedną pietruszkę
mały kawałek selera
połowę średniej wielkości pora
trzy cebule
żołądki kroimy w paski
Opalamy jedną cebulę, pietruszkę, marchew, seler i opaloną cebulę wkładamy do wywaru z żołądków i gotujemy do miękkości.
Dwie cebule kroimy w drobną kostkę, pora też w miarę drobno kroimy
na patelni rozgrzewamy trochę masła i smalcu i na tak przygotowanym tłuszczu, przesmażamy pokrojonego pora, cebulę, do lekkiego zrumienienia się.
Z wywaru, po ugotowaniu się wyjmujemy włoszczyznę, włoszczyznę należy rozdrobnić, ja to robę widelcem.
Do garnka wkładamy pokrojone żołądki, część włoszczyzny, przesmażoną cebulę z porem, całość zalewamy wywarem, dodajemy przyprawy:
czarny pieprz mielony
sól
majeranek
gałkę muszkatołową
ilość dodawanych przypraw zależy od indywidualnych upodobań.
7.Całść doprowadzamy do wrzenia .
tak przyrządzony gulasz można podawać z chlebem, ziemniakami lub jak kto lubi.
SMACZNEGO!