Menu główne:
Drzem z aronii
Dżem aroniowy z jabłkami.
Na surowo owoce aronii są bardzo cierpkie,. są za to wspaniałym surowcem do przyrządzania soków, dżemów, galaretek, konfitur do mięs oraz cenionych i smacznych nalewek. Oto przepis na dżem z aronii.
Skład:
Aronia 1kg
Jabłka 1kg
cukier zwykły do 0,5kg
cynamon -
Mała gałązka rozmarynu
Owoce aronii należy dobrze wypłukać, osuszyć i włożyć do zamrażarki na 24-
Po tym czasie aronię rozmrażamy i miażdżymy, a jabłka obieramy wykrawamy wszelkie uszkodzenia, gniazda nasienne i kroimy je na kawałki.
Jabłka wkładamy do garnka i prużymy, aż owoce rozpadną się w jednolitą masę, teraz wkładamy zmiażdżoną aronię , cynamon, rozmaryn, cukier i całość znów prużymy przez 45-
Gorącą masę napełniamy czyste i wyparzone i suche słoiki, wycieramy brzegi zakręcamy również wyparzonymi i suchymi nakrętkami i gotowe.
SMACZNEGO!