Menu główne:
Wódka cytrynówka
Cytrynówka:
Jest to szybki przepis na zrobienie aromatycznej, pół wytrawnej wódki na naturalnych składnikach.
Do wykonanie potrzeba: składniki podane na ekranie.
skórki z dwóch dużych lub trzech małych cytryn, skórka musi byś baz białej jej części.
5 łyżek stołowych cukru
400 ml spirytusu 96%
600 ml wody
Cytryny należy przepłukać w ciepłej wodzie, cienko obrać bez białej części skórki, daje ona gorzki smak alkoholu.
Do garnka, najlepiej emaliowanego lub ze stali wsypać skórki z cytryny, cukier zalać wodą, wymieszać do rozpuszczenia się cukru i doprowadzić do wrzenia.
Po zagotowaniu wywar należy jeszcze przez 20 min parzyć pod przykryciem, aby ze skórek wydobyć maksimum aromatu. Po tym czasie odstawić do całkowitego wystudzenia.
Teraz wywar należy przecedzić przez sitko, połączyć ze spirytusem dokładnie wymieszać, rozlać w butelki i odstawić na trzy cztery dni do przegryzienia się spirytusu z wywarem.
Po tym czasie wódka jest gotowa do spożycia, jest ona aromatyczna z lekkim naturalnym cytrynowym zabarwieniem.
SMACZNEGO!