kiełbasa chłopska wędzona - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

kiełbasa chłopska wędzona

WĘDLINY
 
 
 
 
 
 


Kiełbasa chłopska

 
 

Kiełbasa chłopska wędzona
Jest to prosty przepis na jedną z najbardziej popularnych cienkich wędzonych kiełbas.
łopatka……….3,0 kg.
brzuch…………1,2 kg.
golonka………0,8 kg.

Peklówka:
1.Peklosól 18g/1kg mięsa

Przyprawy:
1.Pieprz 1g/1kg mięsa
2.Czosnek 1g/1kg mięsa można dać więcej w zależności od upodobań
3.Majeranek 1g/1kg mięsa
4.Tymianek - alternatywnie

   woda 10% wagi całego mięsa do wyrobienia i rozprowadzenia przypraw.

Peklowanie
Mięso osobno łopatkę i osobno brzuch, pokroić na kawałki  ok.5x5cm, dokładnie  wymieszć z peklosolą
Golonkę należy wytrybować i zdjąć skórę, pokroić w kostkę ok. 5x5cm, służy ona do nadanie kiełbasie kleistości.
Wszystkie gatunki mięsa należyprzesypać peklosolą  ułożyć ciasno, każde w osobnym w naczyniu i odstawić w zimne miejsce na
około 72 godz. codziennie mieszając w celu równomiernego zapeklowania.
Mięsa rozdzielamy gatunkami dlatego, gdyż po zapeklowaniu będą mielone przez siatki o różnej średnicy oczek.

Przygotowanie:
Po upływie 72 godzin w pierwszej kolejności szykuję jelita wieprzowe to znaczy odmierzam potrzebne mi odcinki po około 1,5m, każdy płuczę z soli z zewnątrz i wewnątrz i zostawiam w czystej letniej wodzie.
Wydajność jelit kaliber 30-32mm to około 1m./1kg mięsa.
Łopatkę  przepuścić przez siatkę o oczkach śrdnicy 14mm tzw. nerkę.
Brzuch mielimy przez siatkę o oczkach 10mm.
Golonkę zmielić przez siatkę o oczkach 2mm dodać część wody, wszystkie przyprawy i dokładnie  wymieszać.
Teraz należy połączyć mięsa  dobrze wyrobić dodając resztę wody do osiągnięcia jednolitej masy.
Wcześniej przygotowane jelito naciągam na lejek nadziewarki, dla ułatwienia tej czynnośc wypycham troszkę mięsa z lejka tworząc niewielką kólkę na jego początku i koniec jelita związuję, można też zawiązać je sznurkiem.
Napełnić kiełbaśnice (jelita wieprzowe średnicy 32mm), lekko przytrzymując zsuwające się jelito, aby mięso w miarę ściśle je wypełniło.
Odkręcić odcinki po około 20cm. Po napełnieniu przenieść na 12 godz. w chłodne i przewiewne miejsce celem osadzenia.

Wędzenie:
Do wędzenia naszej kiełbasy, wędzarkę należy rozgrzać do tem. 50st. C włożyć kije z kiełbasą i wędzić 3-4godz, ja do wędzenia używam mieszaniny drewna śliwy i buczyny.
Po uwędzeniu kiełbasę należy sparzyć to znaczy wkładamy ją do wody o temp. 80 st. C i parzymy do chwili osiągnięcia temperatury 73 st. wewnątrz kiełbasy (ok. 20 - 25 min.) pilnując aby tem. wody nie przekroczyła 80st.C.
Po wyjęciu z parzenia pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

SMACZNEGO!


 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego