Menu główne:
Staropolski boczek po szlachecku
Staropolski boczek po szlachecku
Kolejna wersja boczku, tym razem będzie to boczek pieczony. Przepis zaczerpnięty z notatek mego dziadka i pochodzi z lat 30-
Do wyrobu potrzebujemy:
Boczek wieprzowy
Zestaw przypraw na 1kg boczku:
Papryka chili – 2g
Papryka czerwona słodka – 4g
Gorczyca nasiona – 2g
Gorczyca mielona – 4g
Czosnek granulowany – 3g
Pieprz czarny mielony – 4g
Peklosól – 30g/1kg mięsa
Paprykę chili, część gorczycy i pieprz mielimy.
Tak przygotowaną mieszanką nacieramy boczek z wszystkich stron.
Odstawiamy do lodówki na 48 godzin.
Po tym czasie mięso ściśle rolujemy obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim, pieczemy przez 90 min. w temp. 160 st.
Po ostudzeniu nadaje się między innymi jako wędlina do kanapek.
SMACZNEGO!