boczel po szlachecku - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

boczel po szlachecku

WYROBY MIĘSNE
 
 
 
 
 
 
 


Staropolski boczek po szlachecku

 



Staropolski boczek po szlachecku

Kolejna wersja boczku, tym razem będzie to boczek pieczony. Przepis  zaczerpnięty z notatek mego dziadka i pochodzi z lat 30-tych XX wieku.
Do wyrobu potrzebujemy:
 Boczek wieprzowy
1kg
Zestaw przypraw na 1kg boczku:
 Papryka chili
2g
 Papryka czerwona słodka
4g
 Gorczyca nasiona
2g
 Gorczyca mielona
4g
 Czosnek granulowany
3g
 Pieprz czarny mielony
4g
 Peklosól
30g/1kg mięsa
Paprykę chili, część gorczycy i pieprz mielimy.
Tak przygotowaną mieszanką nacieramy boczek z wszystkich stron.
Odstawiamy do lodówki na 48 godzin.
Po tym czasie mięso ściśle rolujemy obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim, pieczemy przez 90 min. w temp. 160 st.
Po ostudzeniu nadaje się między innymi jako wędlina do kanapek.

SMACZNEGO!



 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego