Menu główne:
Pieczony boczek faszerowany czosnkiem
Pieczony, boczek faszerowany czosnkiem to znakomita domowa wędlina, alternatywa dla kupnych wędlin pełnych chemii.
Boczek taki przyrządzam dość często i znika on lodówki w błyskawicznym tempie.
składniki:
surowy boczek
peklosól – 30g/1kg boczku
sól – do smaku
majeranek – do smaku
kolendra ziarno – 10g/1kg
ziele angielskie mielone – do smaku
czosnek granulowany 15g/1kg boczku
pieprz czarny ziarno – 1,2g/1kg
czosnek niedźwiedzi – 1,5g/kg
Najpierw boczek nacieramy peklosolą, wkładamy w pojemnik i odkładamy do lodówki na 72 godziny do zapeklowania co jakiś czas odwracając go.
Po zapeklowaniu, mięso nacieramy zmielonymi przyprawami, ponownie układamy w pojemniku i odkładamy na kolejne 24 godziny, aby mięso połączyło się z aromatem przypraw, również co jakiś czas odwracamy je.
Po wyjęciu mięso płuczemy z nadmiaru przypraw, osuszamy ręcznikiem papierowym, ściśle rolujemy i mocno obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim
Wkładamy boczek w naczynie żaroodporne, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 80-
Życzę smacznego!