boczek z czosnkiem - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

boczek z czosnkiem

WYROBY MIĘSNE
 
 
 
 
 
 
 
 


Pieczony boczek faszerowany czosnkiem



Pieczony, boczek faszerowany czosnkiem to znakomita domowa wędlina, alternatywa dla kupnych wędlin pełnych chemii.
Boczek taki przyrządzam dość często i znika on lodówki w błyskawicznym tempie.
składniki:
    surowy boczek
    peklosól – 30g/1kg boczku
    sól – do smaku
    majeranek – do smaku
    kolendra ziarno – 10g/1kg
    ziele angielskie mielone – do smaku
    czosnek granulowany 15g/1kg boczku
    pieprz czarny ziarno – 1,2g/1kg
    czosnek niedźwiedzi – 1,5g/kg
Najpierw boczek nacieramy peklosolą, wkładamy w pojemnik i odkładamy do lodówki na 72 godziny do zapeklowania co jakiś czas odwracając go.
Po zapeklowaniu, mięso nacieramy zmielonymi przyprawami, ponownie układamy w pojemniku i odkładamy na kolejne 24 godziny, aby mięso połączyło się z aromatem przypraw, również co jakiś czas odwracamy je.
Po wyjęciu mięso płuczemy z nadmiaru przypraw, osuszamy ręcznikiem papierowym, ściśle rolujemy i mocno obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim
Wkładamy boczek w naczynie żaroodporne, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C  przez około 80-90 min. Po upieczeniu wyjmujemy boczek z piekarnika, odkładamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu można kroić w plastry jako wędlinę do kanapek.


Życzę smacznego!

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego