Menu główne:
Wędzony boczek peklowany na sucho
Boczek peklowany na sucho, wędzony zimnym dymem
Jedną z metod peklowania mięsa jest peklowanie na sucho, jest to metoda szybsza od peklowania na mokro.
Do peklowania potrzebujemy 30gram peklosoli na 1kg mięsa.
Boczek po wytrybowaniu kości i chrząstek dokładnie nacieramy z wszystkich stron peklosolą, wcierając ją w każdą szczelinę w mięsie.
Wkładamy do naczynia, w którym będziemy peklować nasze mięso i przykrywamy je.
Mięso odstawiamy na 3-
Po upływie tego czasu mięso wyjmujemy z lodówki, ewentualnie dzielimy na mniejsze kawałki, przeciągamy przez boczek sznurek.
Odwieszamy na 4-
Wędzimy zimnym dymem, utrzymując w wędzarni temp. 20-
Ja w tej postaci boczek zostawiam, ale można go sparzyć w temp. 75-
SMACZNEGO!