boczek peklowany na sucho - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

boczek peklowany na sucho

WYROBY MIĘSNE
 
 
 
 
 
 
 


Wędzony boczek peklowany na sucho

 

Boczek peklowany na sucho, wędzony zimnym dymem
Jedną z metod peklowania mięsa jest peklowanie na sucho, jest to metoda szybsza od peklowania na mokro.
Do peklowania potrzebujemy 30gram peklosoli na 1kg mięsa.
Boczek po wytrybowaniu kości i chrząstek dokładnie nacieramy z wszystkich stron peklosolą, wcierając ją w każdą szczelinę w mięsie.
Wkładamy do naczynia, w którym będziemy peklować nasze mięso i przykrywamy je.
Mięso odstawiamy na 3-4 doby do lodówki, codziennie odwracając w celu równomiernego zapeklowania się.
Po upływie tego czasu mięso wyjmujemy z lodówki, ewentualnie dzielimy na mniejsze kawałki, przeciągamy przez boczek sznurek.
Odwieszamy na 4-5godzin w celu obeschnięcia.
Wędzimy zimnym dymem, utrzymując w wędzarni temp. 20-25stopni najlepiej przez dwa dni po 8 do 12 godz dziennie. Po uwędzeniu jest gotowy do spożycia
Ja w tej postaci boczek zostawiam, ale można go sparzyć w temp. 75-78st. do osiągnięcia wewnątrz mięsa temp.72stopnie.

SMACZNEGO!



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego