boczek litewski - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

boczek litewski

WYROBY MIĘSNE
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Boczek litewski

 

boczek litewski
Boczek litewski jest mięsem peklowanym na sucho i wędzonym w zimnym dymie.
Przepis ten pochodzi z zapisków mojego dziadka z lat 30-tych  XX wieku.

Boczek bez kości
skład mieszanki peklówkjącej:
liść laurowy cały - 3-4 szt./1kg mięsa
pieprz czarny grubo mielony - 1,25g/1kg mięsa
ziele angielskie - 1,25g/1kg mięsa
kolendra ziarno - 2,5/1kg mięsa
cukier - 2,5g/1kg mięsa
peklosól - 5dkg/1kg mięsa
Wykonanie:
Wszystkie przyprawy  mieszamy
tą mieszankę najpierw posypujemy dno naczynia w którym będziemy peklować mięso, a resztą  dokładnie nacieramy  boczek
układamy ściśle w naczyniu odstawiamy na 14 do 20 dni w chłodne miejsce.
po trzech dniach boczek zacznie puszczać sok więc go odwracamy aby równomiernie  przeszedł przyprawami i obciążamy np. kamieniem, boczki przekładamy co trzy dni przez cały okres peklowania. . Po upływie okresu peklowania przez boczek przeciągamy sznurek i odwieszamy na 8-12 godz. do obeschnięcia( według receptury mego dziadka najlepiej przez dwa dni na wietrze).
Boczek wędzę zimnym dymem przez dwa trzy dni po 4-5 godz. dwa razy dziennie.
Tak przygotowany boczek jest wyrobem bardzo trwałym.

SMACZNEGO!


 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego