Menu główne:
Boczek litewski
boczek litewski
Boczek litewski jest mięsem peklowanym na sucho i wędzonym w zimnym dymie.
Przepis ten pochodzi z zapisków mojego dziadka z lat 30-
Boczek bez kości
liść laurowy cały -
pieprz czarny grubo mielony -
ziele angielskie -
kolendra ziarno -
cukier -
peklosól -
Wszystkie przyprawy mieszamy
tą mieszankę najpierw posypujemy dno naczynia w którym będziemy peklować mięso, a resztą dokładnie nacieramy boczek
układamy ściśle w naczyniu odstawiamy na 14 do 20 dni w chłodne miejsce.
po trzech dniach boczek zacznie puszczać sok więc go odwracamy aby równomiernie przeszedł przyprawami i obciążamy np. kamieniem, boczki przekładamy co trzy dni przez cały okres peklowania. . Po upływie okresu peklowania przez boczek przeciągamy sznurek i odwieszamy na 8-
Boczek wędzę zimnym dymem przez dwa trzy dni po 4-
Tak przygotowany boczek jest wyrobem bardzo trwałym.
SMACZNEGO!