Menu główne:
Boczek po bałkańsku
Będąc kiedyś na Bałkanach jadłem boczek z przyprawami, był tak smaczny i pełen aromatu, że gospodarzy poprosiłem o przepis. Teraz go przedstawiam.
Składniki:
Boczek bez kości – ok. 1 kg
Mieszanka przyprawy na 1kg boczku:
Czosnek niedźwiedzi -
Mielona papryka chili
Pieprz czarny mielony – 2g
Mielona papryka słodka – 2g
Cząber mielony – 4g
Czosnek granulowany – 5g
Razem – 17g /1kg boczku
Przyprawy łączymy i dokładnie mieszamy
Do zapeklowania, peklosól -
Boczek nacieramy z wszystkich stron peklosolą
Obsypujemy mieszanką przypraw, mocno i dokładnie nacieramy nimi cały boczek.
Ściśle rolujemy, odstawiamy do lodówki na 48godz, aby mięso przeszło przyprawami.
Po wyjęciu z peklowania boczek mocno obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp. 170st. przez 90min.
Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Po wystudzeniu jest wyśmienitym zamiennikiem sklepowych wędlin, pelnych chemii.
SMACZNEGO!