boczek bałkański - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

boczek bałkański

WYROBY MIĘSNE
 
 
 
 
 
 


Boczek po bałkańsku

 

Będąc kiedyś na Bałkanach jadłem boczek z przyprawami, był tak smaczny i pełen aromatu, że gospodarzy poprosiłem o przepis. Teraz go przedstawiam.
Składniki:
Boczek bez kości
ok. 1 kg
 Mieszanka przyprawy na 1kg boczku:
Czosnek niedźwiedzi - 2g
Mielona papryka chili
2g
Pieprz czarny mielony
2g
Mielona papryka słodka
2g
Cząber mielony
4g
Czosnek granulowany
5g
Razem
17g /1kg boczku
Przyprawy łączymy i dokładnie mieszamy
Do zapeklowania, peklosól - 30g/1kg mięsa
Boczek nacieramy z wszystkich stron peklosolą
Obsypujemy mieszanką przypraw, mocno i dokładnie nacieramy  nimi cały boczek.
Ściśle rolujemy, odstawiamy do lodówki na 48godz, aby mięso przeszło przyprawami.
Po wyjęciu z peklowania boczek mocno obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp. 170st. przez 90min.
Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Po wystudzeniu jest wyśmienitym zamiennikiem sklepowych wędlin, pelnych chemii.

SMACZNEGO!

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego