Menu główne:
Kiełbasa biała
Kiełbasa surowa:
W dole strony video
Jak zrobić białą kiełbasę? -
Mięso chude np. od szynki ……….3 kg.
Tłusty brzuch…………………………… 2 kg.
Wołowina chuda…………….0,5 – 0,6 kg.
Peklówka:
1.Peklosól 18g/1kg mięsa
Przyprawy:
1.Pieprz 1g/1kg mięsa
2.Czosnek 1g/1kg mięsa można dać więcej w zależności od upodobań
3.Majeranek 1g/1kg mięsa
woda 10% wagi całego mięsa do wyrobienia i rozprowadzenia przypraw.
Przygotowanie:
Mięso pokroić na kawałki ok.5x5cm, dokładnie natrzeć całą mieszanką ułożyć ciasno naczyniu przycisnąć talerzem, odstawić w zimne miejsce (na dziś +9 st.). Peklować około 72 godz.
Wieprzowinę + słoninę przepuścić przez maszynkę (siatka oczka 14mm.)
Wołowinę przepuścić przez maszynkę dwu-
Połączyć mięsa i dobrze wyrobić dodając resztę wody.
Napełnić kiełbaśnice -
SMACZNEGO!