kiełbasa biała surowa - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

kiełbasa biała surowa

WĘDLINY
 
 
 
 
 
 
 
 



Kiełbasa biała

Kiełbasa surowa:
W dole strony video
Jak zrobić białą kiełbasę? - oto prosty przepis:

Mięso chude np. od szynki ……….3 kg.
Tłusty brzuch…………………………… 2 kg.

Wołowina chuda…………….0,5
0,6 kg.

Peklówka:
1.Peklosól 18g/1kg mięsa

Przyprawy:
1.Pieprz 1g/1kg mięsa
2.Czosnek 1g/1kg mięsa można dać więcej w zależności od upodobań
3.Majeranek 1g/1kg mięsa
   woda 10% wagi całego mięsa do wyrobienia i rozprowadzenia przypraw.

Przygotowanie:
Mięso pokroić na kawałki  ok.5x5cm, dokładnie  natrzeć całą mieszanką ułożyć ciasno naczyniu przycisnąć talerzem, odstawić w zimne miejsce  (na dziś +9 st.). Peklować około 72 godz.
Wieprzowinę + słoninę przepuścić przez maszynkę (siatka oczka 14mm.)
Wołowinę przepuścić przez maszynkę dwu- lub trzykrotnie (siatka oczka 2mm.)  dodać przyprawy, część wody i dokładnie wymieszać.
Połączyć mięsa i dobrze wyrobić dodając resztę wody.
Napełnić kiełbaśnice - jelita wieprzowe o średnicy 32mm.
 Parzenie polega na wrzuceniu surowej kiełbasy do wody o temp. 80 st. C i parzeniu do chwili osiągnięcia temperatury 73 st. wewnątrz kiełbasy (ok. 20 - 25 min.) jest wtedy soczysta i najlepsza.

SMACZNEGO!

 
 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego