wigilijny karp w galarecie - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

wigilijny karp w galarecie

WĘDLINY
 
 
 
 

Karp w galarecie (karp wigilijny)

Oczyszczonego, oprawionego karpia opłukać i pokroić w dzwonka, posolić i pozostawić na około
godzinę. Pozostawić płetwy, dają one dużo kleju i smaku.
Ugotować wywar z włoszczyzny, włożyć do niego pokrojoną rybę, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Po ugotowaniu wyjąć rybę, a do wywaru dodać żelatynę rozprowadzoną w gorącym wywarze i całość zagotować.
Sparzyć rodzynki i odcedzić przez sitko.
Dzwonka ułożyć w naczyniu (ja dodatkowo usuwam z nich ości) dodać rodzynki, ewentualnie dla dekoracji pokrojoną w plasterki marchew, zalać przestudzonym wywarem i odstawić do stężenia galarety.

SMACZNEGO!






 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego