udziec z indyka - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

udziec z indyka

WYROBY MIĘSNE
 
 
 
 
 
 
 
 
 


UDZIEC Z INDYKA

 
 




Wędzony udziec z indyka

Przepis jak zrobić delikatny w smaku i soczysty wędzony udziec z indyka.
W pierwszej kolejności usuwam z mięsa kości, ja na ogół jednorazowo robię trzy cztery udźce  o wadze, po wytrybowaniu, około 1 - 1,2kg każdy.
Przegotowuję  zalewę peklującą, skład i proporcje na 1 kg mięsa:
peklosól 40g
woda 500 litr
cukier trzcinowy 10g
tak przygotowaną peklówką zalewam udźce i pozostawiam  je w chłodnym miejscu najlepiej w temp. 6-8 oC na okres 10 dni pamiętając o codziennym przekładaniu mięsa.
Po tym czasie należy  udźce zesznurować lub tak jak ja to robię wcisnąć w siatkę wędliniarską, ja używam do tego odcinka rury pcv o średnicy 10cm, odwiesić w chłodnym pomieszczeniu do ocieknięcia i obeschnięcia. U mnie to trwa około 12godz.
Do wędzenia nagrzewam wędzarkę do temp. 60st.C i dopiero teraz wkładam mięso, w tej temperaturze wędzę 4godz mieszaniną drewna bukowego i śliwy.
Po uwędzeniu mięso odwieszamy do wystygnięcia, ja prosto z wędzarki przenoszę je do sparzenia,
Wodę do parzenia podgrzewam do temperatura 80st C i dopiero wkładam udźce, parzę do uzyskania wewnątrz mięsa temp.73st C, ewentualnie w proporcji 1 godz/1kg mięsa, ale korzystając z termometru mamy pewność, że nie przeparzymy  go, a nasze udźce będą miękkie i soczyste.
Po zakończeniu parzenia wkładam udźce na około 5min w zimną wodę i dopiero po tym zabiegu przenoszę je do całkowitego wystudzenia.

SMACZNEGO!



 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego