słonina wędzona - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

słonina wędzona

WYROBY MIĘSNE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SŁONINA WĘDZONA

 
 




Wędzona słonina.

słonina  - 1kg

Peklowanie:
sól niejodowana 10-15dkg.

Przygotowanie i wędzenie:
Płat słoniny dzielimy na pasy, nacieramy z wszystkich stron solą, wkładamy w naczynie zakrywamy i odstawiamy do lodówki na 14-21dni do zapeklowania.
Po tym czasie ja rozkładam płaty na siatce i wędzę w temp. 15-30 st. C przez 12 godz. im niższa temperatura wędzenia tym lepiej dla słoniny - mniej się wytopi.
Po uwędzeniu przenosimy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Przed ostudzeniem jeszcze ciepłą słoninę można natrzeć papryką lub innymi przyprawami zgodnie z własnymi upodobaniami i dopiero przenieść do ostudzenia.

SMACZNEGO!

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego