Menu główne:
Śledzie w oleju
Jedną z bardziej popularnych potraw ze śledzi są śledzie z cebulą w oleju.
Składniki
śledzie solone 0,5kg
cebula 3 sztuki najlepiej szalotka
olej 200ml
pół cytryny
pieprz grubo mielony do smaku
Wykonanie
Śledzie, jeśli są w całości, oczyścić, wyjąć wnętrzności, namoczyć na około 12godz.
po wymoczeniu usunąć płetwy, zdjąć skórę, wyjąć grzbiet z ościami, przekroić wzdłuż na połówki i pokroić w dzwonka 3-
Jeśli posiadamy solone płaty śledziowe to tylko je moczymy około 2 godziny, a następnie kroimy w dzwonka.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Dzwonka śledzi układamy w słoiku warstwami, przesypujemy cebulą, pieprzem i skrapiamy odrobiną soku z cytryny, całość zalewamy olejem i odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce.
Po tym czasie śledzie nadają się do jedzenia.
SMACZNEGO!