Menu główne:
schab obsuszany
Na dole strony film.
1 kg schabu bez kości
Maceracja:
1/2 szklanki soli
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki soli peklowej
Przyprawy:
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżki majeranku
2 łyżki czosnku niedźwiedzi
3 liście laurowe
1 łyżeczka ziaren kolendry (lub mielonej kolendry)
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki -
1 łyżeczka płatków chilli -
1 łyżka rozmarynu
1 łyżka tymianku
6 kulek ziela angielskiego
Mięso oczyścić z całego tłuszczu opłukać i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Obtoczyć w cukrze. Przełożyć do naczynia (np.: żaroodpornego) i odstawić do lodówki na 36-
Po tym czasie mięso dokładnie opłukać, wytrzeć ręcznikiem i obtoczyć w mieszance obu soli. Mięso ułożyć w tym samym naczyniu i odstawić na kolejne 36-
Leżakowanie schabu w cukrze i soli wyciąga z mięsa bardzo dużo płynu, który należy wylać.
Mięso dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć mieszanką przypraw.
Zawinąć ciasno w gazę i powiesić w chłodnym i przewiewnym miejscu na okres 4-
SMACZNEGO!