schab dojrzewający - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

schab dojrzewający

WĘDLINY
 
 
 

schab obsuszany
Na dole strony film.
1 kg schabu bez kości

Maceracja:
1/2 szklanki soli
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki soli peklowej

Przyprawy:
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżki majeranku
2 łyżki czosnku niedźwiedzi
3 liście laurowe
1 łyżeczka ziaren kolendry (lub mielonej kolendry)
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki - alternatywnie
1 łyżeczka płatków chilli - (papryka ostra)
1 łyżka rozmarynu
1 łyżka tymianku
6 kulek ziela angielskiego

Przygotowanie:

Mięso oczyścić z całego tłuszczu opłukać i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Obtoczyć w cukrze. Przełożyć do naczynia (np.: żaroodpornego) i odstawić do lodówki na 36-48 godzin. W tym czasie należy co 12godz. zlać gromadzący się na dnie płyn.
Po tym czasie mięso dokładnie opłukać, wytrzeć ręcznikiem i obtoczyć w mieszance obu soli. Mięso ułożyć w tym samym naczyniu i odstawić na kolejne 36-48 godzin. Również co 12 godz. zlać gromadzący się na dnie płyn.
Leżakowanie schabu w cukrze i soli wyciąga z mięsa bardzo dużo płynu, który należy wylać.
Mięso dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć mieszanką przypraw.
Zawinąć ciasno w gazę i powiesić  w chłodnym i przewiewnym miejscu na okres 4- 7 dni.

SMACZNEGO!

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego