Menu główne:
Salceson golonkowy
Potrzebować będziemy tylną golonkę wieprzową.
Z golonki usuwamy kość
Kroimy w kostkę mniej więcej 3x3cn
Przesypujemy solą peklową
Dokładnie mieszamy, aby peklosól pokryła całe mięso
Odstawiamy na 24godz do lodówki
Po oddzieleniu około15% mięsa mielimy je przez drobną siatkę, mięso to posłuży do sklejenia salcesonu i do wymieszania przypraw.
Dodajemy przyprawy:
pieprz czarny mielony 1g/1kg mięsa
czosnek granulowanu 1,2g/1kg mięsa
czosnek świeży 2 ząbki
woda 20ml/1kg mięsa
alternatywnie:
majeranek, tymianek lub cały kminek
Dodajemy wodę całość mieszamy
Łączymy z pozostałym mięsem
Dokładnie wyrabiamy
Napełniamy ściśle osłonki poliamidowe o średnicy 120mmzawiązujemy koniec lekko wałkujemy.
Do parzenia wodę podgrzewamy do 80st.
Wkładamy batony i parzymy w temp. 75 – 78st przez 90min -
Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
SMACZNEGO!