salceson golonkowy - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

salceson golonkowy

WĘDLINY
 
 
 
 
 
 


Salceson golonkowy

 
 



Potrzebować będziemy tylną golonkę wieprzową.
Z golonki usuwamy kość
Kroimy w kostkę mniej więcej 3x3cn
Przesypujemy solą peklową  
Dokładnie mieszamy, aby peklosól pokryła całe mięso
Odstawiamy na 24godz do lodówki
Po oddzieleniu około15% mięsa mielimy je przez drobną siatkę, mięso to posłuży do sklejenia salcesonu i do wymieszania przypraw.
Dodajemy przyprawy:
 pieprz czarny mielony 1g/1kg mięsa
 czosnek granulowanu 1,2g/1kg mięsa
 czosnek świeży 2 ząbki
 woda 20ml/1kg mięsa
alternatywnie:
  majeranek, tymianek lub cały kminek
Dodajemy wodę całość mieszamy
Łączymy z pozostałym mięsem
Dokładnie wyrabiamy
Napełniamy ściśle osłonki poliamidowe o średnicy 120mmzawiązujemy koniec lekko wałkujemy.
Do parzenia wodę podgrzewamy do 80st.
Wkładamy batony i parzymy w temp. 75
78st przez 90min - baton o wadze 0,6kg
Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.


SMACZNEGO!

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego