salcason chłopski - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

salcason chłopski

WĘDLINY
 
 
 
 
 
 
 


Szybki salceson chłopski

 
 

Jest to salceson robiony na szybko bez peklowania, a przepis pochodzi  z lat 30-tych XX wieku i z powodzeniem jest przeze mnie wykorzystywany do dziś.
Potrzebne składniki to:
1/2łebka wieprzowego
1 duża golonka
3-4 listki laurowe do gotowania

Głowiznę i golonkę należy ugotować do miękkości tak, aby mięso swobodnie odchodziło od kości
Mięso z głowizny i golonki po oddzieleniu od kości kroimy w średniej wielkości kawałki - około 10% mięsa mielimy przez siatkę o oczkach 4mm służy ono do sklejenia masy mięsnej.
Dodajemy przyprawy
Przyprawy /1kg mięsa
sól 19g
pieprz czarny 1.2g
czosnek   4g
kminek 1g
wywar z gotowania 100ml

Wszystko razem łączymy dodajemy wywar z gotowania,  i całość dokładnie mieszamy.
Napełniamy osłonki poliamidowe o średnicy 12cm.Po związaniu końcówek pozostawiamy do wystygnięcia.
Życzę owocnej pracy i smacznego wyrobu.

SMACZNEGO!

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego