pstrąg wędzony - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

pstrąg wędzony

WĘDLINY
 
 
 
 

Pstrąg wędzony
Przepis na peklowanie i wędzenie pstrąga
Solanka:
45 g soli niejodowanej /1 l. zimnej wody

Przygotowanie:
Pstrągi oskrobać z łusek
wypatroszyć - pamiętać aby z kręgosłupa dokładnie wyczyścić krew, wypłukać  i umieścić w garnku i zalać solanką.
Po 12 godzinach wyjąć z wody i powiesić na hakach aby obeschły, a skóra ma być jak pergamin.
Wędzarnie rozgrzać do temperatury 80°C , zawiesić pstrąga i wędzić w tej temperaturze przez 20 min.
Następnie obniżyć temperaturę do 60° C i wędzić przez 45 minut.

SMACZNEGO!










 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego