Menu główne:
Wegetariański pasztet z pieczarek
Pasztet z pieczarek i jajek.
Jest to przepis na pasztet dla osób niezbyt lubiących tradycyjne mięsne pasztety.
potrzebne składniki to:
pieczarki 0,3kg
jajka 10 sztuk ugotowanych na teardo + 2 surowe
natka pietruszki -
koperek świeży -
szczypior drobny i z dymki -
cebula -
bułka tarta -
majonez -
masło -
sól pieprz -
śmietana 18% -
Najpierw bułkę należy namoczyć w 1/2 szklanki mleka i po rozmięknięciu rozgnieść i wyrobić z pozostałością mleka
cebulę należy obrać i w miarę drobno posiekać
Pieczarki po wypłukaniu i osuszeniu ręcznikiem papierowym zetrzeć na tarce do warzyw,
Jajka należy ugotować na twardo obrać ze skorupek
zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa,
Szczypiorki cienki i gruby, koper, natkę pietruszki posiekać
roztopić i dodać łyżkę masła
dodać 2 łyżki majonezu
wsypać 1/2 szklanki bułki tartej
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać wyrobić do uzyskania jednolitej masy.
Wstawić w zimny piekarnik i ustawić temp. pieczenia na 200st. piec przez 70 min.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika odstawić do całkowitego wystygnięcia i gotowe.
SMACZNEGO!