pasztet z pieczarek - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

pasztet z pieczarek

INNE
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Wegetariański pasztet z pieczarek

 

Pasztet z pieczarek i jajek.
Jest to przepis na pasztet dla osób niezbyt lubiących tradycyjne mięsne pasztety.
potrzebne składniki to:
    pieczarki 0,3kg
    jajka 10 sztuk ugotowanych na teardo + 2 surowe
    natka pietruszki - pęczek
    koperek świeży - pęczek
    szczypior drobny i z dymki - pęczek
    cebula - 1 sztuka
    bułka tarta - 1/2 szklanki
    majonez - 1,5 łyżki
    masło - 1 łyżka
    sól pieprz - do smaku
    śmietana 18% - 1 łyżka

Najpierw bułkę należy namoczyć w 1/2 szklanki mleka i po rozmięknięciu rozgnieść i wyrobić z pozostałością mleka
cebulę należy obrać i w miarę drobno posiekać
Pieczarki po wypłukaniu i osuszeniu ręcznikiem papierowym zetrzeć na tarce do warzyw,
Jajka należy ugotować na twardo obrać ze skorupek
zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa,
Szczypiorki cienki i gruby, koper, natkę pietruszki posiekać
roztopić i dodać łyżkę masła
dodać 2 łyżki majonezu
wsypać 1/2 szklanki bułki tartej
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać wyrobić do uzyskania jednolitej masy.
Wstawić w zimny piekarnik i ustawić temp. pieczenia na 200st. piec przez 70 min.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika odstawić do całkowitego wystygnięcia i gotowe.

SMACZNEGO!

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego