nalewka na śliwkach - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

nalewka na śliwkach

NALEWKI
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Nalewka na śliwkach

 
 

Nalewka na śliwkach:
Nie ma to jak domowej roboty nalewka posiadająca nie zapomniany smak i aromat, a dodatkowy atut to, że jest pozbawiona chemicznych dodatków takich jak barwniki czy aromaty.
Nalewkę śliwkową uzyskujemy przez macerację śliwek spirytusem, ja użyłem 70-cio % samogonu.
Do nastawu użyłem:
1kg mocno dojrzałych śliwek węgierek
1l 70-cio% alkoholu
0,2kg śliwek suszonych
Najpierw śliwki należy wypłukać i osuszyć na ręczniku papierowym, następnie przekrawając na połówki wyjąć pestki i włożyć do słoja, dodać śliwki suszone bez pestek drobno je krojąc.
Tak przygotowane owoce zalewam spirytusem ja zalałem 70-cio % samogonem, szczelnie zakryć i odstawić na 4 tygodnie często wstrząsając naczytniem.
W tym samym czasie przygotowuję zaprawkę do nalewki
skład:
spirytus 96% 100 ml
laska wanilii
olejek migdałowy 2-3 krople
goździki 4 sztuki
kora cynamonu 4-5 małych kawałków
kardamon 2 ziarna
rozmaryn 2-3 igiełki
Wszystkie składniki wkładam do butelki, zalewam spirytusem i zaprawkę odstawiam na 6-8 tygodni często wstrząsając.  
Minęły 4 tygodnie maceracji teraz nalew śliwkowy należ zlać, a owoce zasypać 1,5 szklanką cukru i odstawić znów na 3 tygodnie często wstrząsając słojem. w tym czasie cukier wymaceruje sok z owoców.
Po upływie tego czasu sok należy zlać i połączyć z poprzednio zlanym nalewem, a owoce można jeszcze zalać 0,5l alkoholu o mocy 30-35% i znów odstawić na 3 tygodnie.
Teraz przyszedł czas na finał naszych prac, należy zlać z nad owoców alkohol i połączyć wszystkie rodzaje nalewów w jednym naczyniu dodać 50 ml zaprawki, dla uzyskania pełniejszego koloru można dodać troszkę soku z jagód, naczynie dokładnie zamknąć i odstawić na około 2 tygodnie do sklarowania.
Po sklarowaniu zlać nalewkę z nad osadu rozlać do butelek i gotowe.

SMACZNEGO!

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego