Menu główne:
Nalewka na śliwkach
Nalewka na śliwkach:
Nie ma to jak domowej roboty nalewka posiadająca nie zapomniany smak i aromat, a dodatkowy atut to, że jest pozbawiona chemicznych dodatków takich jak barwniki czy aromaty.
Nalewkę śliwkową uzyskujemy przez macerację śliwek spirytusem, ja użyłem 70-
Do nastawu użyłem:
1kg mocno dojrzałych śliwek węgierek
1l 70-
0,2kg śliwek suszonych
Najpierw śliwki należy wypłukać i osuszyć na ręczniku papierowym, następnie przekrawając na połówki wyjąć pestki i włożyć do słoja, dodać śliwki suszone bez pestek drobno je krojąc.
Tak przygotowane owoce zalewam spirytusem ja zalałem 70-
W tym samym czasie przygotowuję zaprawkę do nalewki
skład:
spirytus 96% 100 ml
laska wanilii
olejek migdałowy 2-
goździki 4 sztuki
kora cynamonu 4-
kardamon 2 ziarna
rozmaryn 2-
Wszystkie składniki wkładam do butelki, zalewam spirytusem i zaprawkę odstawiam na 6-
Minęły 4 tygodnie maceracji teraz nalew śliwkowy należ zlać, a owoce zasypać 1,5 szklanką cukru i odstawić znów na 3 tygodnie często wstrząsając słojem. w tym czasie cukier wymaceruje sok z owoców.
Po upływie tego czasu sok należy zlać i połączyć z poprzednio zlanym nalewem, a owoce można jeszcze zalać 0,5l alkoholu o mocy 30-
Teraz przyszedł czas na finał naszych prac, należy zlać z nad owoców alkohol i połączyć wszystkie rodzaje nalewów w jednym naczyniu dodać 50 ml zaprawki, dla uzyskania pełniejszego koloru można dodać troszkę soku z jagód, naczynie dokładnie zamknąć i odstawić na około 2 tygodnie do sklarowania.
Po sklarowaniu zlać nalewkę z nad osadu rozlać do butelek i gotowe.
SMACZNEGO!